Kotiäitiys kunniaan!

Nina Mikkonen on kuohuttanut viime aikoina räväköillä mielipiteillään kotiäitiydestä äitejä ja koteja. Ihan oikein, on hyvä että asiasta keskustellaan. Katsoin tänään Arto Nygrenin keskusteluohjelman ja hyvinhän Nina Mikkonen puolustaa asiaansa. On oikein, että kotiäitiyttä arvostetaan ja siitähän tulisi hyvin palkita niitä äitejä, jotka jaksavat olla kotona sen tärkeän ajan, jonka lapset ovat pieniä. Onhan väärin, että työttömät saavat enemmän tukea. Päivähoitoa voi arvostella, se ei ole vielä siinä tilassa, että se voittaisi kotihoidon. Mutta, jos äiti haluaa olla töissä, sekin on hyvä vaihtoehto, varsinkin korkeasti koulutetuille, mutta lapsen etu pitää laittaa aina edelle. Jokaisella pitäisi olla oikeus valita paras vaihtoehto.

Itsekin päiväkodissa aikoinaan opettajana ollessa mietin varsinkin niitä lapsia, jotka olivat pitkän päivän siellä, miten he kokivat sen. Se tuntui kuin lapsi olisi ollut töissä koko päivän. Ymmärrettävää hoito on silloin kun äiti on yksinhuoltaja. Alunperinhän päivähoito olikin tarkoitettu vähävaraisille ja niille, joilla ei ollut muuta vaihtoehtoa. Nyt jokainen perhe haluaa lapset hoitoon mahdollisimman pienenä, varsinkin jos on koulutetut vanhemmat. Niin - en ole koulutusta vastaan enkä naisten työssäoloa vastaan, mutta lasten ongelmat paisuvat koko ajan. Pitää olla muitakin vaihtoehtoja. Naisten osapäivätyö olisi yksi ratkaisu ja osapäivähoitopaikkojen lisääminen. Onko kuluttaminen ja omistaminen se syy, miksi lapset jäävät lapsipuolen asemaan yhteiskunnassa? Pärjättäisköhän vähemmällä? Kyllä tämä yhteiskuntamallimme voisi olla pehmeämpi arvomaailmaltaan. Kovat arvot jyräävät tehokkaassa maailmassamme, ehkä lama laittaa meidät miettimään arvojamme.

ps - maailma muuttuu ja mielipiteenikin muuttuvat. Pelkkä kotiäitiys tuskin enää riittää kenellekään, työssä on jopa mukavaa ja täytyyhän se elanto jostain repiä. Silti - päiväkotipäivä on kova työpäivä lapselle, jopa kovempi kuin aikuiselle - lisäys elokuussa  2013

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kevät keikkuen tulevi

Kalanruoto kurkussa ambulanssilla sairaalaan!

Ajatuksia tähän aikaan