Uusia maisemia katselemassa suuressa lännessä

Olipas ihanan lämmin ja välillä jopa helteinen viikko, jonka vietimme New Yorkissa! Siinä vasta kaupunkien kaupunki. Maalaistytöllä meinasi niska nyrjahtää eka päivinä, kun oli niin korkeita ja komeita  taloja koko kylä täynnä. - Olimme miehemme kanssa viettämässä 30-vuotisen taistelumme vuosipäivää tässä maapallon mahtavassa metropolissa. Aiemmin emme ole sinne asti ehtineet työltä ja touhuiltamme, mutta kun kaikki lapsemme ovat siellä käyneet jo useamman kerran ja kehuivat näkemäänsä ja kokemaansa, päätimme mekin suunnata suureen länteen.  Onhan se NY aika suuri, kun jo Manhattanilla on enemmän ihmisiä kuin Suomessa eli yli 8 miljoonaa. Siihen kun turistit tulee katukuvaan mukaan, kuhina on kuin muurahaispesässä olisi. Sitä eläväistä kaupunkia on hauska katsella. Ihmisiä on joka rodusta ja joka yhteikuntaluokasta sulassa sovussa. Kesä on tietysti upeaa aikaa, kun ei tarvitse palella kaupungissa liikkuessaan. Central Park on vehreä ja kukat kukkivat. Ihmiset ovat iloisempia Nykissäkin kesäaikaan, vaikkei sitä kuuluisaa amerikkalashymyä suurkaupungissa näe kovin paljoa. - Kuopiolaisetkin  hymyilevät enemmän.

Katsomista riittää, kun aloittaa kiertoajelusta kaksikerrosbusseilla, joita teimme kahdesti. Ensin keski-ja eteläosa Manhattan-saaresta, sitten Central Parkin ympäristö ja mustien Harlem, joka onkin parempi katsoa bussin toisesta kerroksesta. Siinä ajellessa näkee jo suurin piirtein tärkeimmät nähtvävyydet ja hahmottaa hyvin kaupungin kokonaisuudessaan. Vaikuttavin nähtävyys oli minulle Vapauden patsas ja Ellis Island sekä museo siellä. Siirtolaismuseon suuressa hallissa on ukkinikin joskus istunut tulotarkastuksessa, kun hän meni neljäksi vuodeksi Amerikkaan seikkailemaan. Ne tarinat olivat lapsuuteni parhaat sadut, jotka olivat totta. "Kerro ukki Amerikan juttuja" meillä lapsilla oli tapana iltaisin häneltä pyytää. Ukki oli siellä 1900-luvun alussa töissä satamassa, kaupassa, maissipelloilla, metsätöissä ja suden ja turkismetsästäjänä tienaten rahat äitinsä menetetyn maatilan takaisinostoon. Tuli melkein tippa silmään, kun ajattelin, miltä omasta ukistani tuntui siinä suuressa salissa istuessaan.

Pilvenpiirtäjissä kävimme kahdessa, ensin Rockefellerin tornissa maisemia ihailemassa (sieltä näkyy paremmin Central Park ja Empire State Building) ja sitten kuuluisassa Empire State Buildingissa. Komeita maisemia, komeita taloja ja minua huimasi sekä pelotti, jos torni kaatuu tai terroristit pamauttavat sen! Mutta valokuvia sain silti otettua. Museoita Nykissä riittää; kävimme MoMassa, Metropol-museossa, Madan Tussaun vahakabinetissa, Worl Trade Centerin raunioilla. Kiertelimme kauppoja, kaikkea on, halpaa ja erittäin kallista, jokaiselle löytyy jotain. Ruoka on hyvää, erityisesti kahvi ja suklaakakut. Katukeittiöstä ei kannata ottaa kuin hot dog tai paahdetut pähkinät.

Kuuluisuuksia näkee kaikkialla. Suuriakin tähtiä näimme. Jennifer Lopez miehineen istui sunnuntaina Puerto Ricon päivän karnevaalikulkueessa. Silloin oli kaduilla lähes 2000 poliisia ja kansaa kauheasti, lähinnä puertoricolaisia. Näimme iltapuolella parit poliisin tekemät pidätykset kadulla käsirautoineen kuin elokuvissa, kun meno alkoi villiintyä sivukaduilla. Hotellimme (Roosevelt) lähellä meillä oli kesäterassilla kuuluisaa seuraa vieressämme tunnin ajan; George Clooney uuden kauniin italialaisnaisystävänsä kanssa!!! Kyllähän tämä naisten mies seuraa saa sillä ulkonäöllä. En ollut ensin uskoa silmiäni, kuka siinä oikein olikaan.

Amerikka on mahdollisuuksien ja ideoiden maa. Hauskat liikeideat olivat erityisesti lelukaupoissa. American Girl-kauppa on hauska nähtävyys 5th Avenuella. Nukeilla on omat vaatemallistot ja  jopa oma kampaamo, jossa 10 tyttöä harjaa pikku neitien nukkien hiuksia kuntoon. Toinen hauska kauppa on Make a bear - workshop. Kummassakin kannattaa piipahtaa. Kun on hulluja ideoita ja paljon kuluttajia, menestys voi olla todella suurta.

New Yorkissa on kaikkea ja paljon ihmisiä ja elämää. J F Kennedyn lentokentän jälkeen Seutula tuntui kyläkentältä, niin hiljaista Suomessa on. Manhattan on turvallinen saari, koska siellä on poliiseja tosi paljon. Väkivaltarikollisuus on vähentynyt paljon edellisen pormestarin ansiosta. - Paljon jäi vielä nähtävää seuraavaan kertaan. Museoista mm Guggenhein, Intiaanimuseo, Luonnontieteellinen museo. Broadwayn näytöksiin tai elokuviin emme jaksaneet mennä, koska iltaisin menimme mieluummin ulos. Broadwaylla meni mm Chigago, Mamma Mia, Maija Poppanen, Leijonakuningas, ja paljon muuta mukavaa. Teatterimatka kannattaa tehdä talviseen vuodenaikaan. Myös kuuluisa Long Island olisi näkemisen ja kokemisen arvoinen alue hiekkarantoineen ja pikkukylineen.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kalanruoto kurkussa ambulanssilla sairaalaan!

Kevät keikkuen tulevi

Ajatuksia tähän aikaan