Seminaarissa


Pyörät pyörimään, vaikka ne ovat joskus ruosteessa!

Joskus on mukavaa olla kuuntelijana seminaarissa. Tänään olin koko iltapäivän Kauppakamarin järjestämässä yritysseminaarissa, jonka teemana oli kansainvälisyys. Paikalla oli ainakin 200 henkeä. Jaakko Selin juonsi vauhdikkaalla tyylillään. Teema Savosta maailmalle on aina täällä ajankohtainen. Kansainvälisyys tuo uusia työpaikkoja tänne itäiseen Suomeen. Mutta eipä olekaan aivan yksinkertainen juttu myydä ja markkinoida osaamistaan tai tuotteitaan. Olemmehan täällä syrjässä maailmasta, Euroopan laidalla, hieman epävarmoja, supliikki ei aina suju, itseluottamus on mitä on. Toivottavasti se ajan kanssa paranee.

Ensin piti vauhdikkaalla tyylillään luentoa Lisa Sounio, jonka esitykset ovat tosi nautittavaa kuultavaa. Ostin Lisalta Brändikäs kirjankin. Hän oli vauhdikkaampi edellisellä kerralla, kun olin naisyrittäjien seminaarissa joulukuussa. Kai tämä suuri pukuherrojen joukko vaikutti asiaan. Lisalla on taito tulla lähelle kuulijaa, mikä ei aina kaikilta onnistu. Eloisa karjalaisihminen ei ainakaan nukuta, kun hän pääsee vauhtiin. Hänen sanomansa oli se, että onni voi potkaista vaikkapa hotellin respassa, kun avaa suunsa vain rohkeasti. Ja tarinoiden taitaja on aina kiinnostava ihminen.

Muutkin menestystarinat yritysten kasvuista ja laskuista olivat mielenkiintoista kuultavaa. Elämään ja yrittämiseen mahtuu kaikki värit, kaikki tapahtumat ja erityisesti monenlaiset tarinat. Yrittäminen ei ole helppoa ja ainakin ne yrittäjät, jotka joutuvat matkustamaan ympäri maailmaa saadakseen kasvua aikaan, eivät pääse helpolla. Yksi asia minua yrittäjänä harmittaa, se kun monet yritykset tai organisaatiot ostavat palveluja ja tuotteita muualta kuin omalta alueelta. Kai se etelä- tai länsisuomalainen palvelu tuntuu paremmalta tai tuote hienommalta kuin oman kylän vastaava, vaikka laatuakin täältä löytyy. Vai emmekö me yrittäjät osaa markkinoida ja pitää suurempaa ääntä osaamisestamme? Mutta, jos kaikki ostaisimme läheltä myös niitä erityisosaamispalveluja, se toisi alueellemme lisää työtä ja lisää työpaikkoja. - Ei aina tarvitse mennä merta edemmäksi kalaan. Huomasin sen, kun kävin taas kalassa siellä ulkosaaristossa. Täältä saa suurempia kaloja ja helpommalla!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kalanruoto kurkussa ambulanssilla sairaalaan!

Kevät keikkuen tulevi

Ajatuksia tähän aikaan