Julkisten varojen käytöstä juhliin ja matkoihin...


Kaupunkimme erään suuren koulun rehtori on joutunut median hampaisiin, kun piti suureelliset syntymäpäivät ja tarjosi suurelle joukolle iltajuhlan, joka varmaan maksoi maltaita. Jälkeen päin tuli kuitenkin selitys, että kyllä hän maksoi omien ystävien ja sukulaisten juhlat. No - laskuhan tulee aina jälkeen päin, joten pakkohan se oli maksaa. Lisäksi pienen kaupunkilehden toimittajapersoona iski rehtorin koviin matkakuluihin, jotka olivat jopa kymmeniä tuhansia vuodessa. Luulen, että tuo määrä matkoja tuli todellisuudessa maksamaan paljon enemmän, koska tuskin rehtori oli siellä yksin. Mitähän hyötyä koulutukselle on muuten matkustaa vaikkapa toiselle puolelle maapalloa Uuteen Seelantiin? Tai Koreaan? En voi ymmärtää. Pahin moka rehtorilla oli se, kun hän lipsautti paikallisen lehden syntymäpäivähaastattelussa, että on mukavaa kun pääsee hänen asemassaan matkustamaan paikkoihin, jonne ei muuten pääsisi - niin muistiko hän että julkisilla eli meidän veronmaksajien varoilla matkustelee. Eipä ihme, jos Suomi velkaantuu! Tuskin hän on ainut asemaansa väärin ja huolettomasti käyttävä. Jotenkin se paistoi läpi haastattelussa, että minun asemassani pääsee vaikka minne. Rehtorin maine kyllä kärsi nyt aika kovan kolauksen. Ei ole helppoa olla korkealla, siellä tunnetusti tuulee.

Jos yrittäjä tekee matkoja, hän laskee tarkkaan, minne menee ja erityisesti onko niistä lukuisista seminaareista ja koulutuksista, joita on tarjolla Suomessa tai ulkomailla, hyötyä juuri  omassa työssään. Koska ne rahat siinä pussukassa ovat omia rahoja ja aivan itse tienattuja, tulee miettyä menot aivan eri tavalla. Julkisen viran haltija taas ei tule sitä puolta ajatelleeksi, vaan jos vain pääsee jonnekin, niin sitähän mennään. Ei siinä tule valtion velkataakan kasvattaminen mieleen. Jututin tässä kaupungin hallituksen jäsentä ja kyselin kaupungin työntekijöiden matkakuluja vuodessa. Ovat aika huimaavia lukuja, kun matkoja keksitään jos minne. Rahaa tarvittaisiin lasten, koululaisten, vanhusten hoitoon, mutta ne monesti lentävät taivaan tuuliin, kun lennellään sinne tänne seminaareihin ja edustamaan. Onneksi kaupunginjohtajamme on näyttänyt mallia, koska hänen matkakulunsa olivat tilastojen mukaan nolla.

Mielestäni kaikki julkisten alojen menot, niin matkakulut ja hankinnat, palkat yms tulisi olla julkisesti luettavissa. Yrittäjä joutuu tekemään verottajalle ja kirjapitäjälle matkalaskun ja matkaselvityksen tarkkaan, minne matka suuntautui ja miksi. Houkutus on tietysti suuri keksiä matkan aiheita ja selityksiä, mutta kun matka pitää itse maksaa omassa yrityksessä, tulee todella harvoin tehtyä mitään harkitsematonta. Onkohan julkisella puolella niin tarkkaa selvityksen tekoa menoista kuin yrityksissä, epäilen.   Verotarkastajat voisivat ryhdistäytyä julkisen puolen tarkkailussa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kevät keikkuen tulevi

Kalanruoto kurkussa ambulanssilla sairaalaan!

Ajatuksia tähän aikaan