Koli - mahtava paikka marraskuussakin...













....mutta lähes kaikki viikonloppumatkailijan palvelut puuttuvat. Koli on varmaan Suomen komein ja kaunein paikka, mutta siellä pitävät valtaa varmaankin luonnonsuojelijat, koska matkailukehitys ei ole siellä kehittynyt ajan mukaisena. Onhan se maisema häikäisevä ja tämä kansallimaisema on vailla vertaa, mutta se ei ole tuonut Pohjois-Karjalaan kovinkaan paljon matkailun alan työpaikkoja. Kaikki on ollut pientä näpertelyä. On vain yksi hotelli, se on kyllä ok. Kolin Sokos Ravíntolassa on kyllä hyvä, todella herkullinen gourmet-tason ruoka. Sitä voin suositella kaikille. Kaipaan silti hyvätasoista suurta hotellia, josta saa palveluja, hoitoja, kauppoja, tuotteita, sisäliikuntaa. Missä on ylellinen kylpylä, hyvä saunaosasto? Koli voisi olla vaikka mitä, kun se saisi olla sitä. Joku jarru tai monta jarrua on varmaan kehityksen esteenä? Miksei tarjota elämyksiä suuremmalle ihmismäärälle? Onko se ekologisempaa, että pitää lähteä kauas etsimään lomallaan tekemistä. Kolillekin voi rakentaa luonnon ehdoilla, ekologisesti, jos vain halutaan. Sataman alueella voisi olla vaikka mitä ja rantojahan Pielisellä riittää Kolin lähellä. Suojelussakin voisi olla järki mukana. Luonnonsuojelijat ovat fanaattista porukkaa, jotka eivät ajattele sitä, miten tärkeitä olisivat uudet matkailun tuomat työpaikat alueen nuorille. Suomen matkailun komein jalokivi on paikoillaan täysin hiomattomana Pielisen rannalla.


Olimme viikonloppuna viettämässä kuntoilun merkeissä lauantainta ja sunnuntaita Kolin huikeissa maisemissa. Patikoimme kahtena päivänä. Lauantaina Mäkrän vaaralle, missä Eero Järnefelt maalasi kuuluisia maalauksiaan Kolista. Maisemat ovat aina yhtä henkeä salpaavat, suorastaan mahtavat. Ilma oli lauantaina jopa aurinkoinen iltapäivällä, kun aamun sumu hälveni. Marraskuussakin voi lenkkeillä metsissä, kun on sopivat varusteet. Koli on paikka vailla vertaa, mutta olisi jo aika antaa sen kehittyä maakunnan matkailun vetonaulaksi.

PS - huomasin jostakin uutisen, että Kolille ollaan puuhaamassa Koli Cultura-suurhanketta. Käsittääkseni se on juuri ympäristöystävällinen tapahtumakeskus, jossa on majoitusta ja harrasteita, aika siis näyttää, mitä tapahtuu.





Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kalanruoto kurkussa ambulanssilla sairaalaan!

Kevät keikkuen tulevi

Ajatuksia tähän aikaan