Kunnallisvaalit ja politiikka

En tiedä tylsempää aihetta kuin vaalit ja politiikka, mutta sitä debattia tulee pakostakin seurattua, kun aihetta pukkaa joka mediasta. Itse olen jo äänestänyt Suomen kauneimmassa äänestyspaikassa eli Kuopion kaupungintalolla. Se sali on yksi kauneimmista paikoista, missä oli  ennakkoäänestys.


                         http://www.kuopio.fi/web/kaupunkitietoa/kuopion-kaupungintalo
 
 Ehdokkaat riitelevät, puolueen puheenjohtajat riitelevät, ihmiset riitelevät. Vai onko se sitten sitä väittelyä, mutta se kuulostaa riitelyltä, kun vasemmiston Arhinmäki tai demarien Urpilainen hyökkäävät oikeiston kimppuun kuten tässä palveluiden yksityistämisasiassa. Mitä pahaa on siinä, jos palveluja saadaan yksityistämällä edullisemmin? Onko parempi vaihtoehto verojen korotus? Sitäkö vasemmisto haluaa? Minä en! Mitä pahaa siinä on, jos yritys saa hieman voittoa? Silloinhan tietää, että talous on kunnossa! Voitot ovat harvoin suuria ja niitä käytetään usein yrityksen kehittämiseen ja niistäkin maksetaan kovat verot. Ja mitäs jos voitot valuvat ulkomaille? Mehän elämme globaalissa maailmassa. Veroparatiisit ovat erikseen, mutta se osoittaa, että jokin mättää verotuksessa. Ei Suomi pysty tuottamaan kaikkea yksityistä palvelua, koska yrityksiä rasittavat täällä monet velvoitteet, joita ei ole muualla maailmassa. Verotus on meillä ankara ja kova.
 
Luin aamun Hesarista juttua siitä, miten Töölöstä ollaan viemässä terveyskeskuspalvelut Laaksoon. Ei hyvä! Ehdotan ratkaisuksi yksityistä terveyskeskuspalveluyksikköä Töölöön, jonka palvelun Hgin kaupunki ostaa. Kyllä olisin vihainen, jos olisin tööläinen mummeli ja minun pitäisi sairaana kävellä Laaksoon asti tai mennä taksilla. Palveluja tosiaan ajetaan alas! Siihen on olemassa järkevä ratkaisu, palvelujen yksityistäminen eli palvelujen ulkoistaminen!

Kunta tai kaupunki voisi toimia kuin yritys. Emmehän mekään palkkaa joka asiaan yrityksessämme osaajaa, kalliiksi se tulisi, joten ostamme mieluummin sen tarvitsemamme palvelun, jolloin säästyy rahaa, emmekä tarvitse ottaa velkaa. Jos yrityksessä on joka asiaan työntekijä, joutuu maksamaan palkan lisäksi sosiaalikulut, lomarahat yms. Ostopalvelu yksityiseltä tuottajalta on siis verraton vaihtoehto myös kunnille. Eipä ole ihme, että velkaa tulee tällä menolla ja sitten taas verot nousevat.

Kuopion ensi vuoden talousarvioehdotelman mukaan  alijäämä on 6,7 miljoonaa euroa. Toimintamenojen arvio on noin 657 miljoonaa euroa. Mitä ovat toimintamenot!? Haluan tietää! Kaupungin velka nousee noin 2300 euroon asukasta kohden. Huh-huh! Se on varmaan todellisuudessa enemmän, koska en usko noihin lukuihin. Investointeja varten (siis mitä investointeja?) Kuopio ottaa ensi vuonna lainaa lähes 30 miljoonaa euroa ja niinpä taas tuli velkaa velan päälle. Missä ovat velattomat kunnat Suomessa? Paljonko kaikilla kunnilla on velkaa yhteensä?

Mutta se, että Espoolla on velkaa jopa 7000 euroa per asukas, on käsittämätöntä. Luulisi, että siellä etelässä on varakkaimmat verotettavat. Minne kummaan ne verorahat katoavat? - En voi käsittää , miksi eletään koko ajan yli varojen ja otetaan joka vuosi velkaa. Mistä ihmeestä kunnat ottavat velkaa koko ajan? Yksityinen yritys tai ihminen ei voisi tuollaista taloutta kestää, miten on kuntien laita?

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kevät keikkuen tulevi

Kalanruoto kurkussa ambulanssilla sairaalaan!

Ajatuksia tähän aikaan