Hae tästä blogista

maanantai 13. toukokuuta 2013

Sotkuinen sote-uudistus ei tule toteutumaan - toivottavasti!

En tiedä huonompaa uudistusta kuin tämä Sote, joka on täysi susi syntyessään. Jos nykyinen huolella pitkään rakennettu terveyskeskussysteemi aiotaan nyt romuttaa ja palvelut keskittää, niin sotkuahan ja pahaa mieltä siitä ilman muuta syntyy.

Kerronpa lähipiirin esimerkin. Tätini on 85-vuotias ja ikänsä ollut aina terve. Nyt hän alkoi yhtäkkiä talven aikana sairastelemaan. Onneksi hänellä on oman pienen kaupungin terveyskeskukseen vain kolme kilometriä matkaa ja sieltä hän saa nopeasti avun. Ja jos asiantuntemus ei riitä, hänet lähetetään keskussairaalaan 130 km:n päähän. Kun hänet sitten terveyskeskus-keskussairaalakierrokselta kotiutettiin, olikin hän jo välillä terve. Mutta, kun oireita alkoi taas tulla, hän tilasi kotoaan taksin myöhään illalla ja sai heti avun lähiterveyskeskuksessa ja pääsi vuodeosastolle tarkkailuun. Miten turvallinen olo voikaan olla vanhuksella, joka saa nopean avun läheltä ja hänet otetaan vastaan ystävällisesti.
 
Jos Sote-uudistus toteutuu, tuskin tämäkään pikkukaupunki saa pitää terveyskeskustaan sellaisena ja varsinkaan vuodeosastoa. Miten monella jää sitten apu hakematta ja saamatta? Ja miten omaiset jaksavat mennä katsomaan pitempien matkojen päähän. Sote-uudistajat eivät asu pienillä paikkakunnilla eivätkä näe todellista arkea. He piirtävät paperilla asiat, jotka ovat kaukana todellisuudesta. Palvelujen pitää parantua ja helpottua eikä huonontua ja vaikeutua!

Ei kommentteja: