Hae tästä blogista

maanantai 16. syyskuuta 2013

Nurmes ja Bomban talo

Pitkästä aikaa tuli käytyä kotikaupungissa Nurmeksessa Bomban talossa, joka sijaitsee kauniilla Pielisen rannalla. Kokoonnuimme suku juhlan merkeissä syömään sunnuntailounasta. Karjalainen lounas oli oikein maittava, mutta pientä korjaamistakin löytyi mm jälkiruuan suhteen. Jäinen hedelmäsalaatti oli hieman vaikeaa purtavaa. Se ei kruunannut ateriaa aivan parhaalla tavalla. Alkuruuat ja lämmin pääruoka olivat todella hyviä, joten vaikkapa perinteinen marjakiisseli olisi sopinut paremmin kokonaisuuden loppuun.
 
Bomban parhaat päivät taisivat olla 70-80-luvulla. Silloin siellä oli ihmisiä kuin muurahaisia. Bussijonot kulkivat talolle kesäisin ja tunnelma oli vilkas. Uutuuden viehätys on kadonnut jo kauan sitten, joten ihmisiä ei ole enää ruuhkaksi asti. Hiljaisuus ympäröi taloa.  Nyt seurueemme lisäksi oli alle kymmenen muuta ruokailijaa pääsalissa. Olisikohan uudistumisen aika? Vaikkapa laajentamisen paikka? Esim kabenettia ei ole alakerrassa, ainoastaan yläkerrassa seurueelle. Sinne ei voinut kuitenkaan mennä, kun liikuntarajoitteiset eivät pääse rappusia ylös. Yläkerran kabinetti oli tosi viihtyisä tupa ja kyllä harmitti, kun emme voineet sitä käyttää. Siis joko hissi tai uusi siipi rakennukseen, jonne vanhemmat ja pyörätuolilla kulkevat voivat mennä helpommin, jos haluaa pitää oman seurueen juhlan.
 
Muuten Bomballa on oma aito karjalainen tunnelma, kun talo on tehty Bomba-suvun eli  Bombinien perheen talon mukaisesti. Suojärvellä sijainnut talo oli aikanaan suurperheen koti, samassa rakennuksessa asuttiin yläkerrassa ja alakerrassa olivat eläimet. Alkuperäisessä hirsilinnassa ei muuten käytetty yhtään naulaa! Siinäpä olisi nykyrakentajille haastetta! Nykyiset hirret ovat talon paikalta ja Jurttivaaran rinteiltä. Elämänmeno on muuttunut aika lailla noista ajoista.
 

 
 
 

Ei kommentteja: