Hae tästä blogista

sunnuntai 6. huhtikuuta 2014

MatkallaOlemme matkalla koko ajan. Jonnekin.  Yleensä eteenpäin, mutta joskus myös taaksepäin, vaikkapa ajassa. Pienikin matka on matka. Aamuinen matka töihin, jolloin on omaa aikaa miettiä. Kotimatka on aina paras matka. Aikamatka lapsuuteen tai nuoruuteen vie ajatukset kauas. Muistot ovat lentomatkoja menneisyyteen. Matka tulevaisuuteen on arvoitus. Mitä, missä, milloin.
 
Eilen tein taas päivän matkan vanhan äitini luokse. Matkaa on yli sata kilometriä, mutta autollahan sen ajaa hyvällä kelillä aika nopeasti. Hän asuu vielä kotonaan aika isossa talossa. Hoitaa kohtuullisen hyvin kodin ja suuren puutarhan. Välillä on apujoukkoja, yleensä ei. Hän liikkuu päivä päivältä hitaammin. Kaupassa hän käy vielä useimmiten itse, taksilla. Tapaa samalla ihmisiä ja saa jutella. Siivoaminen sujuu jotenkin, mutta suuria mattoja hän ei enää jaksa kopsutella. Autoin häntä kauppa-asioissa ja siivosin kaiken  perusteellisesti pääsiäiseksi. Tamppasin kaikki matot, imuroin, pesin lattiat. Hän oli siitä kaikesta hyvin kiitollinen. Vein pääsiäiskukkia ja suklaamunia. Kävimme yhdessä hakemassa pajukissoja metsästä. Vietiin niitä sitten läheistemme haudalle. Puhuttiin ja puhuttiin, käytiin läpi ummet ja lammet, surut ja ilot. Jokainen matka vanhan äidin luo on minulle matka myös menneisyyteen.
 
Kun ajan takaisin kotiin, nautin metsistä, järvistä, luonnosta ja eläimistä joita näen matkalla. Näin ainakin viisi joutsenparia pelloilla tai  sulissa vesissä. Yhden hirven näin liukastelemassa järven jäällä. Ajatukset seuranani mietin ajaessa kaikkea, koko elämääni, muidenkin elämää. Autossa tunnen elämän kiitävän vauhdilla eteenpäin, liian nopeasti. Mitä tuo huominen? Miksi mennyt elämä ei mennyt, kuin kuvittelin ja haaveilin nuorena. Minne menivät kaikki tärkeät suvun läheiset, joita ei enää ole. Miksen kertonut heille, miten tärkeitä he olivat. Vanhalle äidilleni olen sen onneksi kertonut. Hän on ollut aina hyvin vahva ja viisas, mutta elämälläkin on rajallisuutensa ja jokainen meistä haavoittuu siipeensä.

 

Ei kommentteja: