Hae tästä blogista

keskiviikko 23. heinäkuuta 2014

Nötö-lomalla

Voisiko kesäinen sää olla leppeämpi kuin on nyt ollut? Tuskin...kun ilma on nyt kuin linnun maitoa. Täällä Nötön saarella on ihanan lämmintä ja kun merituuli puhaltelee vilvoittavasti, ei ole edes tukalaa. Ja aina iltapäivällä voi viettää sisällä tai varjossa pienen siestan työn touhujen keskellä. Tämä on todellinen lomapaikka, jossa arki jää kauaksi. Kun mantereelta tänne on matkaa 1,5 tuntia yhteysaluksella, jäävät työkiireet mukavasti taakse samalla. Aika moni muukin matkaa saarelle vilkkaimpana lomakuukautena. Todella paljon on satamassa purjeveneitä ja suuria moottoriveneitä Suomesta ja Ruotsista. Kaupassa kauppias saa tehdä pitkää päivää, mutta onneksi Nötössä on kesäkauppa!

Tulimme maanantaina siskosen kanssa ja ensimmäinen päivä meillä menee yleensä siivotessa ja vaikka se ei nyt lomalta tunnukaan, se on pakollinen tehtävä. Sisustimme hänelle myös uuden pienen sievän verannan hänen mökkiinsä. Se olikin oivallinen idea, koska lasisessa paviljongissa on näillä helteillä aika lämmin. Pihakin vaatii aina tullessa pientä stailausta ja trimmausta, kun oksia ja heinää on liikaa. Pari kukkasta kaupasta tuotuna pihaan piristää silmää. Meillä kummallakin on omat mökit, mikä on suorastaan ylellistä. Talven aikana olivat vesijohdot poksahtaneet, mutta onneksi yksi kätevä mökkivieras korjasi ne. Nyt on kuitenkin lämminvesiboileri rikki, mutta kylmä vesi tulee. Onneksi kauppa on vieressä, jossa 15 min suihkukäynti maksaa 1,50 ja tunnin sauna 10 euroa. Palvelut pelaavat täällä hyvin. Nuohoojakin tuli mantereelta apupoikansa kanssa kiipesi mökin katolle ja putsasi monen vuoden noet piipusta.

Luonto on upean kaunis tällä suuremoisella pienellä saarella. Linnut laulavat, pääskyset visertävät langoilla,  sirkat sirittävät heinäpellolla, angervot tuoksuvat. Harmina on tuo ällöttävä sinilevä, kun uimaan eivät voi mennä lapset, aikuiset eivätkä koiratkaan. Autonkin ääntä täällä voi kuulla joskus, mutta mönkijäliikennettä on kohtuullisesti. 

Eien vietettiin saarella taas jonkun täällä syntyneen ja yli 90 vuotta eläneen vanhuksen muistojuhlaa. Majatalo Backaron pihalta kuului kuorolaulua aamupäivällä ja jopa myöhään illalla, kun oli hiljaista, laulu kuului kauniisti hiljaisessa illassa. Taisipa siellä joku soittaa haitaria ja joku pari tanssi kesäyössä. Monet täällä syntyneet ja lapsuutensa viettäneet haluavat palata Nötön kauniiseen kirkkomaahan tai viettää muita juhlia saarella. Pari viikkoa sitten täällä oli vietetty nuoren parin häitä yli sadan hengen porukalla. Nötön puinen vanha pieni kirkko kaunein näkemäni kirkko ja kirkkomaa merimaisemineen vaikuttava.Ei kommentteja: