Hae tästä blogista

keskiviikko 18. toukokuuta 2016

Södermalm - rentoa Tukholmaa

Kun astuu Siljan kannelle, näkymä Helsingin keskustaan on aika komea!
 

 
 
 
 
Pitkästä aikaa tuli poikettua Ruotsissa nuorten kanssa perinteisellä risteilyllä. Meno olikin Siljalla aika vauhdikasta, kun mentiin perjantaina Buffettiin. Kyllä suomalaiset osaavat todellakin rentoutua ja olla aika äänekkäitä ruuan ja erityisesti juoman avulla. En tiedä olisinko itkenyt vai nauranut, kun katsoin menoa. Eipä ole eroa, onko 18-v vai 65-v! No - pitäähän sitä ilo ottaa irti ainakin hanajuomista, joita saa pämpätä ruuan maksun ohessa niin paljon kuin jaksaa.  Mutta tarjoilijat osaavat työnsä ja pitävät porukat hyvässä järjestyksessä. Ruoka on edelleenkin aivan liian hyvää laivalla, joten aina tulee syötyä liikaa! Tullessa otimme rauhaisan ravintolan.
 


 
 
Tukholman sää ei ollut aivan yhtä aurinkoinen kuin Helsingissä, mutta eipähän tullut hiki kiertäessä. Södermalm olikin aika erilainen kaupunginosa, missä aiemmin olin ollut. Se on seuraava saari etelään vanhasta kaupungista. Siellä ei ole liikaa turisteja, mutta tunnelma on paljon parempi kuin keskustan tai vanhan kaupungin alueella. Liikenne on rauhaisaa, puistoja lapsille ja aikuisille paljon, pieniä kauppoja, kahviloita, gallerioita, kirppiksiä, vintage-puoteja, kaikkea mielenkiintoista kuten vaikkapa viikonloppu-markkinoita. Myös perinteisiä kauppakatuja, mutta kaikki edullisempaa kuin keskustassa. Retro-tunnelma viehättää nuoria ja miksei vanhempiakin. Nyt siellä näkee mikä on IN. Kaikki vanha on arvossaan. Vanhat ihanat puutalot ja kivitalot on kunnostettu hienosti. Vanhat tavarat ovat upeasti esillä uuden rekvisiittana tai tavaroiden esillepanossa. Suomeen tämäkin trendi tulee muutaman vuoden viiveellä. Sain monta hyvää ideaa kirppiskauppoihini. Södermalm on elämänmakuinen paikka, joka kannattaa kokea. Tämä kaupunginosa on elävä ja lämminhenkinen. Snobbailu on kaukana tästä kaupunginosasta. Ne, jotka haluavat hienostella, eivät varmaan eksy tänne. 


 
 
 

Snellman oli asunut lapsena hotellimme lähellä olevassa talossa!
 
 
 

Katariinan kirkko


Kuoroharjoitukset


  


 
Menimme yhdeksi yöksi viehättävään Nofo-hotelliin Katariina kirkon vieressä. Se oli kaunis hotelli, jossa ei tuntenut olevansa hotellissa. Hyvä aamupala ja kauniit huoneet, näkymä puistoon, jossa linnut vain lauloivat. Hotellin vieressä oli vanha paloasema, josta paloaseman pojat kävivät sunnuntaiaamuna visiitillä, kun keittiön käry sai hälyttimet päälle. Södermalmin rannalla on Fotografiska museo, jossa on mielenkiintoisia kuvanäyttelyjä, mutta myös tyylikäs ja hyvä kahvila-ravintola upealla Tukholma-panoraamamaisemalla. Euroviisumeininki oli tietysti katossa joka puolella Tukholmaa, koristelua kaduilla ja hotellissa soivat euroviisut. Euroviisuklubeja oli kaupungilla useitakin, mutta tyydyimme hotellin telkkariin.
Tukholman kauhein "taideteos"!


Vivian Maierin kuvia


 
 
Vanha kaupunki tuli myös koettua. Se on täynnä turisteja, aasialaisryhmiä, hinnat kalliita, liikaa turistikrääsäputiikkeja. Keskustan alue on nyt täynnä tietöitä ja Sergelin torin ympäristö on aika kamalan näköinen. Miksi se kauhea harmaa betoninen toteemipaalu saa aina vaan rumentaa keskustaa? Mutta mielenkiintoinen näyttely oli lastenhoitaja Vivian Maierin valokuva-näyttely Kulttuuritalolla.

Ei kommentteja: