Hae tästä blogista

keskiviikko 12. lokakuuta 2016

Nobel Prize - Nobel palkinto

 
Tässä talossa on tullut joskus vierailtua.  Se on Tukholman Nobel-museo. Nobel-palkinnon historiaa, yrittäjä ja idealisti Alfred Nobelista lähtien.  A.N. oli rohkean luova  ajattelija ja  kokeilija,  joka keksi Nobel-palkinnon. Museossa on tarinoita nobelvoittajista ja heidän saavutuksistaan ja keksinnöistään, jotka ovat aikanaan mullistaneet maailmaa. - Mutta esillä oli mm kultareunaisia lautasia ja kattauksia juhlapöydistä. Paljon mielenkiintoista katsottavaa ja koettavaa kiinnostuneille voittajista. Nobelmuseo
 
Hienoa, että Suomeen saatiin taas Nobel-voittaja. Taloustieteen rohkea ajattelija Bengt Holmström. Onnea. - Miksi näitä meidän viisaitamme ei kuunnella, kun taloudella menee huonosti? He joutuvat menemään toiselle puolella maapalloa, jotta heitä arvostetaan. Tuntuu, että päätöksenteosta puuttuu rohkeat teot. Helposti tehdään aina kuten ennenkin. Tai sitten vastustajat ovat tiukkana. Hallituksesta ja kansanedustajista osa voitaisiin korvata taitavilla, luovilla ajattelijoilla ja tiedemiehillä.
 
Vielä on mielenkiintoinen palkinto seurattavana; kirjallisuuden Nobel. Kuka sen saa? Miksi en ryhtynyt kirjailijaksi...no eihän se ole vieläkään myöhäistä. F E Sillanpää voitti 1939 oman aikansa vahvalla kuvauksella Nuorena nukkunut kirjallaan palkinnon. Se on  tarina Siljasta, joka kuoli 22 vuotiaana. Sillanpää teki kirjaa 9 vuotta! Tarinaan hän sai hyvin paljon aiheita omasta ajastaan ja elämästään.
 
Mutta mielestäni Nobelia voisi vielä kehittää. Se miten paljon kirjallisuuden lisäksi maailmassa vaikuttaa kuvataide ja musiikki. Jean Sibelius olisi varmaan voittanut aikanaan musiikin Nobelin, jos sellainen olisi hänen aikanaan jaettu. Kuvataiteessa voisi olla maalauksen ja valokuvauksen Nobelit. Valokuvauksen Nobelin antaisin nyt Meeri Koutaniemelle. Hänen valokuvansa muuttavat maailmaa ja saavat ihmiset ajattelemaan, vaikutuin todella. Menkää katsomaan hänen näyttelyään, jos sellainen sattuu eteen. Taiteen nobelisteja voisivat olla A. Gallen-Kallela tai Albert Edefelt, koska heidän tauluissaan oli paljon sanomaa.
 
Hyvä että, Martti Ahtisaari kartuttaa nyt Suomen Nobeleita. Erikoista, että hänet luokiteltiin syntymäpaikan perusteella Venäjän listoille. Rauhan Nobel on ehkä se arvostetuin palkinto. Sillä saralla ei voi koskaan kukaan tehdä liikaa töitä. Me kaikki voimme olla rauhan tekijöitä.

PS - Kirjallisuuden Nobel-palkinto tuli ja olihan se hienoa, että rock-lyriikka voitti viimein! Bob Dylan on piilossa jossain, mutta Dylanin runot saivat nyt arvoisensa  palkinnon, ei siis Dylan henkilö. Itse kuuntelin innokkaasti aikoinaan Dylanin Blowing in the wind laulua ja tapailin kitaralla. Sen laulun sanat pistivät jo silloin nuorena ajattelemaan maailman tilaa. Like a rolling stone ja Tamburin man olivat myös aikani nuoruuden suosittuja lauluja. Toinen hieno laulaja oli Joan Baez ja laulu We shall overcome, jolla vastustettiin sotaa ja erityisesti Vietnamin sotaa.  Nyt myös  tarvittaisiin yhteiskunnallisesti aktiivista laulaja-sanoittajaa vielä enemmän kuin silloin.
 
 

Ei kommentteja: