Hae tästä blogista

tiistai 14. maaliskuuta 2017

Kallaveden jääladuilla syntyy ajatuksia

 

Olikohan tämä talvi taas tässä? Ladut pehmenevät hurjaa vauhtia, kun tällä viikolla on päivisin vain lämpöasteita. Yöllä on kyllä onneksi pakkasta. Talvet lyhenevät, mutta  kevät ja kesä pitenee. Itselläni ei ole mitään sitä vastaan, koska pitkät talvet aikoinaan olivat todella uuvuttavia. Mutta jos ilmasto lämpenee liikaa jossain maapallolla, se ei ole mukavaa. Tänä talvena hiihtokelit ovat olleet mainiot täällä Kuopiossa.
 
Hiihtäminen on suomalaista meditointia. Mietin laduilla hiihtäessäni, että näitä hiihtoiloja en saanut nauttia, kun asuin pitkään nuorena Helsingissä. Kerrankin otin sukset mukaani junaan, kun Helsingissä oli luminen talvi. Asuin silloin Töölössä, lähdin Pirkkolaan päin hiihtelemään. Latu oli aivan surkea, sitä olivat kävelijät ja koiran ulkoiluttajat talloneet. En ollut ikinä hiihtänyt niin surkeaa latua. Palasin silmät kyynelissä takaisin ja mietin  omia tuttuja kotiseudun latujani. Vein sukset takaisin kotiseudulle. Lunta oli harvoin asuessani pääkaupungissa ja kerran vain muistan kävelleeni meren jäällä. Helsingissä on paljon hyvää, mutta muutto Kuopioon oli minulle ja perheellemme parasta ikinä!

Lääkelaitoksen entinen johtaja vertasi Fimean muuttoa Kuopioon Stalinin aikaisiin pakkosiirtoihin. Voi ei! Täällähän koulutetaan paljon lääkealan osaajia. Elämä Kuopiossa on monin tavoin parempaa. Kun muutimme nuorena perheenä Helsingistä työn takia tänne, emme koskaan olisi saaneet niitä asioita Helsingissä. Suurempi koti, enemmän luontoa, mukavat ihmiset, sukua lähellä, matkat lyhyitä, saastetta vähemmän. Kuopiossa on aivan kaikkea, mitä ihminen tarvitsee! - Nyt kaikki lapsemme ovat pakkomuuttaneet Hkiin, kun työpaikkoja ei ole heille Kuopiossa. Monet joutuvat pakostakin lähtemään kotiseuduiltaan työn tai opintojen takia. Siksipä olisi hyvä, jos Kuopioon tai yleensäkin muualle Suomeen sijoitettaisiin myös suuria valtion virastoja eikä vain yrityksiä. Kyllä halukkaita muuttajia löytyy varmasti. Kaikkea ei tarvitse keskittää Helsinkiin. Kannatan paljon suurempaa työpaikkojen hajasijoittamista, se ei ole pakkosiirtoa. Elämä muuallakin kuin pääkaupunkiseudulla on elämisen arvoista.

Jopa televisiossa toimittajat toitottavat Tuomas Enbusken kolumnin väitettä, että maalaiset ovat tyhmempiä kuin kaupunkilaiset. Kukahan moisen tutkimuksen on tehnyt, nimeä kun ei ole julkistettu? Kaikkea sitä kuulee. - Monet etevät ihmiset ovat kasvaneet maalla. Maalla kasvaneilla ihmisillä on monesti taitoja, joita kaupunkilaiset eivät osaa. He selviytyvät arjen haasteista, eivät ole uusavuttomia. Kyllä maalta lähteneet selviytyvät elämässään aivan yhtä hyvin, jopa paremmin kuin moni kaupunki-ihminen. Sosiaalisiakin taitoja pitää maalla asuvien osata, muuten jää yhteisön ulkopuolelle. Sosiaalisesti taidottomia on kyllä kaupungeissakin. Ja mitä tekee älykkyydellä ja viisaudella, jos ei osaa elää. Tärkeintä elämässä on olla hyvä ihminen ja tulla kaikkien kanssa jotenkin toimeen.
 
 

Ei kommentteja: