Hae tästä blogista

keskiviikko 12. huhtikuuta 2017

Helsinki ja Kuopio ja kevät

Keväinen Töölönlahti Helsingissä.

   Keväinen Kallavesi Kuopiossa.


Kun nyt kaikki lapsemme ovat pääkaupungissa perheineen, niin tuleehan siellä aika usein poikettua. Ja olihan se nuoruutemme kotikaupunki kymmenisen vuotta. Jos huhtikuussa  käy Helsingissä, on keväällä ja keväällä eroa. Nyt siellä etelässä ei ole lunta, jossain näkyi jo krookuksia ja narsisseja. Kadut olivat lumettomia, mutta merellinen tuuli puhalsi hiekkaa silmiin. Tuuli tekeekin ilmasta aika hyytävän, se ero on Kuopioon.  Kun tulee Kuopioon, lunta vielä riittää, jäätkin ovat järvessä. Mutta puhdas ja raikas ilma jopa tuoksuu paremmalle täällä. Kyllä Helsingin saasteet tuntuvat raskaana ainakin keskusta-alueen ilmassa. Liikenteen melu stressaa rauhaan tottunutta.
 

                                              Kurkiaura Lauttasaaren rannalta bongattuna. 
 
Monesti mielessäni vertailen Kuopiota ja Helsinkiä. Moni asia on siellä toisin, mutta monta hyvää asiaa on täälläkin. Itse kaipailen eniten kulttuuritarjontaa, nytkin tuli käytyä neljässä taidenäyttelyssä. Mutta jos jotain on täällä parempaa, se on puhdas luonto ja välittävät välittömät ihmiset. Asuntojen kalleuskin on asia, joka on toista etelässä. Tullessamme aikoinaan nuorina tänne,  pienen kerrostaloasunnon hinnalla saimme ison rivitaloasunnon järven rannalta. Tuskin meillä olisi kesämökkiäkään, jos olisimme jääneet pääkaupunkiin. Liikenne on tietysti kauhea etelässä ja liikaahan siellä on ihmisiä. Paikasta toiseen liikkumiseen menee aikaa, samoin työmatkoihin tai tavaroiden hankintaan. Täällä on kaikki lähellä. Elämä on rennompaa ja leppoisampaa. Meillä olisi ollut mahdollisuus jäädä myös pääkaupunkiin, töitähän siellä riittää kaikille haluaville. Mutta vaihtoehtona pienempi maaseutukaupunki tuntui lasten kannalta paremmalta vaihtoehdolta. Eikä se muutto ole kaduttanut.
 
Tulevaisuudessa tulemme kuitenkin käymään ja olemaan usein pääkaupunkiseudulla, kunhan irrottaudumme työelämästä. Siellä missä ovat lapset ja lastenlapset, on tietenkin se läheisin perhe. Mutta Kuopiota emme tule jättämään koskaan kokonaan. Molempi parempi? Tai kumpikin?
 

                               Helsingin vihreyttä näkyi jo Hgissä lämpimissä nurkissa.
 

Ei kommentteja: