Bomba - Pielisen himmennyt helmi?

Bomba, Nurmes ja Pielinen 

Jegor Bombin rakensi alkuperäisen talon pojalleen Dmitri Jegorovitsille Suojärvellä vuonna 1855. Dmitrillä oli 5 poikaa ja yksi tyttö. Enimmillään talossa asui 28 henkeä perheenjäseniä ja sukua. 
Talossa asui Bombinien todellinen suurperhe, kun Dmitri kuoli 1915 maat jaettiin hänen viiden poikansa kesken. Uusi Bomba on suurempi kuin alkuperäinen talo. 
Alkuperäinen Bomba oli 24 metriä pitkä ja 10 metriä leveä. Sinne saattoi ajaa hevosella suoraan sisälle.

Lauluemo, runonlaulaja, parantaja, loitsutaiteilija Ogoi Määräsen patsas 



Suuri Bombinien talo purettiin ja arvalla ratkaistiin, kuka pojista saa minkäkin kasan hirsiä.

Bomban talon sunnittelivat arkkitehdit Vilho Suonmaa ja Jarmo Santala alkuperäisen talon pohjalta.


Käyn silloin tällöin Nurmeksessa Bomballa. Yleensä käyn hotellin yhteydessä olevassa Sotkan kylpylässä nautiskelemassa eri saunoissa, uimassa altaassa ja erityisesti pidän poreilevasta ulkoaltaasta, josta voin katsella kauniille avaralle Pieliselle. Viimeksi kävin vaihteeksi vanhalla alkuperäisellä Bomban hirsitaloalueella kävelyllä, koska luulin sen olevan auki. Siellä oli useita autoja parkkipaikalla ja ihmiset kiertelivät vain aluetta ja eri rakennuksia katsomassa, mutta talojen ovet olivat kiinni jo syyskuun alussa! Miksi? Tänä vuonna pitäisi kotimaan matkailun elää parasta kauttaan koronan takia, mutta monet paikat muuallakin Suomessa ovat jo syyskuussa kiinni. Tietääkseni viikonloppuisin Bomballa on jotain toimintaa, tansseja, mutta viikolla komeat hirsitalot kumisevat kalseaa tyhjyyttään. Ehkä talot ovat vain tilauskäytössä eri tapahtumille tai kokouksille, mutta tavallinen turisti saa vain katsella rakennuksia ulkoapäin. Tulee hieman outo olo, miksi nämä ovat tyhjänä kuin pelkät kauniit kuoret? Pielinen säteili kyllä kauniina syysauringon paisteessa ja näytti niin runollisen eksoottiselta aivan kuin ennenkin. Olisin poikennut alueen myymälöihin ostoksille, jos ne olisivat olleet auki. Kuka puhaltaisi karjalaiskylän henkiin? Kuka saisi tämän helmen vielä säkenöimään? Uusi omistajako?

Onko henkilökunnan pitäminen  liian kallista vai mikä lienee hiljaisuuden syy? Uudempi rakennus kylpylähotelli Sotka-Bomba oli kyllä auki ja toiminta tuntuu keskittyneen nyt sinne lähes kokonaan. Suunnitelmissa on kuulema laajentaa hotellia lähes 96 paikalla.  Mutta miksi aktiviteetteja matkailijoille ei ole nyt vanhalla Bomballa. Alueen läpikävely oli nyt ainut vaihtoehto. Ennen vaikkapa herkullinen karjalainen pitopöytä päärakennuksessa oli oikein hyvä. Onko markkinointi niin vaikeaa vai mistä kiikastaa? - No onhan se markkinointi tietysti vaikeaa, sen tiedän itsekin yrittäjänä. Ja henkilökunnan pito on kallista kaikenmaailman sivukulumaksuineen. Mielestäni Bomba rakennuksineen sopii Pielisen rannalle kuin nenä päähän, mutta onko se sittenkin jo alunperin väärässä paikassa. Olisko kävijämäärä suurempi Saimaan rannalla? Lappeenrannassa? Tai Kolilla? Tai Heinävedellä luostarien lähellä. Tai jopa Uudellamaalla. Alkuperäisellä Bomballa voisi olla myös aivan  oma yrittäjänsä, jolloin ehkä tulisi persoonallisempi ote karjalaisuuteen ja siihen kulttuuriin.  Tai jokaisella rakennuksella voisi olla oma yrittäjänsä. Nythän koko hotellialue kuuluu isolle konsernille. Toivottavasti hotellin laajennussuunnitelmat (budjetti 16 milj. euroa!) ja toteutukset muuttavat hiljaisen Bomban alueen eläväksi kyläksi. Siis - jotain tarttis tehdä. Ja pian, ennenkuin talot lahoavat paikoilleen.

Alkuperäinen Bomban talo rakennettiin hirsistä 1855 Suojärvelle yhden kesän aikana käyttämättä yhtäkään rautanaulaa! Tämä nykyinenkin rajakarjalaistyylinen Bomban talo on myös todella hieno käsityötaidon näyte. Jokainen rakennus on erilainen. Jokaisen talon ikkunat ja hienot koristemaalaukset ovat erilaisia useissa eri rakennuksissa, joihin kuuluu myös tsasouna jonkin matkan päässä läheisen rantametsän niemessä. Siellä on erittäin  vaikuttava sodassa menehtyneiden sotavankien muistomerkki. Kuvasin talojen hienoja yksityiskohtia, joita en muualla Suomessa ole koskaan nähnyt. Ikkuna, pylväät, värikkäät maalaukset ovat hienoja ja ainutlaatuisia. Kukahan suunnitteli koristemaalaukset? Sitä tietoa ei löytynyt mistään. Entä kuka olikaan se johtava rakennusmestari, joka oli itsekin karjalainen, olikohan Tervo vai Repo, muistanko väärin? Alue on oikeastaan oma pieni kylänsä, kun siihen kuuluvat kesämyymälät ja loma-asunnot, jotka taitavat olla auki vain kesällä.

Kyllä tämä kaunis rakennuskokonaisuus on aika syrjässä tai sitten alueen markkinointi ja ideointi ei ole vain vielä onnistunut, kun Bombakylä on niin hiljainen jo syyskuun alussa. No, tuskin nurmeslaiset pitävät ajatuksesta talojen siirrosta, mutta jotain pitäisi tehdä, että karjalainen taloryhmä tai tämä pieni kyläpahanen heräisi taas eloon. Aikoinaan siellä oli paljon elämää, bussilasteittain kävi ihmisiä ja meno oli hieman vilkkaampaa. Toivotan Bomballe onnea ja menestystä. Jospa uusi omistajakonserni saa sen vielä elämään kokonaisuudessaan ja se ei jää pelkästään kesäturismin kohteeksi. 

 
































Tsasouna, joka on rakennettu paikallisista hirsistä.
 










Hiljentymisen polku 










Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kevät keikkuen tulevi

Kalanruoto kurkussa ambulanssilla sairaalaan!

Ajatuksia tähän aikaan