Testamentti



Kevät toi kovan myrskyn!


- Kun rakas äitini menehtyi viime kesänä, tuli ensin suru ja sen jälkeen paperityöt. Sisaruksista vanhimpana jouduin tekemään kaiken perunkirjoitukseen liittyvän työn, toisaalta vapaaehtoisesti, koska minulle paperityöt eivät ole kovin vieraita. - Kaikki sujui hyvin, kunnes äitini ja isäni keskinäistä testamenttia ei löytynytkään pankista, vaikka sen äiti oli monta kertaa kertonut. Pankkitililläkin näkyi maksu toimitusmaksu, jonka oletin olevan ilman muuta testamentin säilytysmaksu. Kun otin paikalliseen pankkiin yhteyttä, he ilmoittivat, ettei testamenttia ole siellä. Kysyin toisenkin kerran ja ihmettelin, miten se on mahdollista, senhän pitää olla siellä! Sen jälkeen alkoi minun suurin työni, kun kävin läpi kolme pahvilaatikollista papereita kahteen kolmeen kertaan.  Sitten ajoin pari kertaa äitini kotiin ja tutkin kaikki mahdolliset paikat. Mieheni kanssa jopa katsoimme kirjahyllyn taustat ja huonekalujen taakse. Työtunteja kertyi ja kertyi etsintätyössä. Ihmettelin, miten se oli mahdollista, kun äidilläni oli kaikki paperit hienossa järjestyksessä. Mustassa salkussa olivat tärkeimmät paperit, kuten hän minulle kertoi ennen kuolemaansa. No, kaksi viikkoa ennen perunkirjoituksista pankista ilmoitettiin, että testamentti olikin löytynyt, muta isäni nimellä. Isäni kuolemasta oli kuitenkin kymmenen vuotta ja isäni nimi oli kaikissa äitini papereissa. Olin oikeasti vihainen, kun tein turhaa työtä niin paljon. Kyllä pankin olisi pitänyt huolehtia siitä, että katsovat myös isäni nimellä olevat paperit. Nyt kuitenkin näkyy tiliotteessa testamenttimaksu erikseen. 

Eipä asia ole vielä lopullisesti selvä. Nyt kun kaikki muut perilliset ovat hyväksyneet testamentin, tulikin yksi pieni soraääni. Tämä jälkeläinen käyttää nyt ruksivaltaansa ja moittii äitini ja isäni sekä veljeni yhdessä hartaasti tekemää testamenttia ja kyseenalaistaa testamentin laillisuuden. Asia pitkittyy näin ja tuleehan siitä perikunnalle lisälaskua, kun pitää hakea erikseen laillisuustodistusta käräjäikeudesta. Minusta tämä on loukkaus jo edesmenneitä vanhempiani ja veljeäni kohtaan. He tekivät asiantuntijoiden kanssa huolella mietittyään testamentin, jonka me  lapset hyväksyimme. Mitähän vanhempani ja veljeni sanoisivat asiaan? - Minua asia käytännössä ei haittaa lainkaan. Laskut talon kuluista menevät suoralaskuina ja pärjäämme hyvin ilman perintöjä jokainen. Mutta menehtyneiden vanhempieni ja veljeni puolesta olen surullinen, kun heidän muistoaan ja tekemäänsä testamenttia ei kunnioiteta, vaan kyseenalaistetaan sen laillisuus. Kaikkea sitä kokee, kun tarpeeksi elää. Maailmassa monta on ihmeellistä asiaa, joita voi vain kummastella ja ihmetellä, että mitähän tuokin nyt oikein tarkoittaa. 

Kommentit

Riina sanoi…
Kuolemaan liittyy aina kovasti näitä paperitöitä. Meilläkin on nyt perunkirjoitus lähtemässä selvitykseen. Se toisaalta itseäni auttaa, kun on tämmöisiä asioita hoidettavana. Surullista se aina on, kun läheinen kuolee. Jotenkin tuntuu kuitenkin, että nämä asiat vievät huomion siitä itse tuskasta hetkellisesti.
Anni Aatos sanoi…
Äitini kuolemasta on jo 1,5 vuotta. Koska olen vanhimpana sisaruksena suostunut valtuutettuna hoitamaan perikunnan asioita, niitä todellakin riittää. Moni asia on vain matkalla mutkistunut ja tuntuu, että ongelmia tulee koko ajan lisää. Saatan tehdä useana päivänä monta tuntia paperitöitä, soittaa eri asiantuntijoille jne. En voinut koskaan arvata, mikä työmäärä tulee vanhempieni kuoleman jälkeen eteeni! Perinnönjako on viivästynyt, koska talossa ilmeni monia ongelmia, mutta olen karjalainen optimisti. Kaikki järjestyy lopulta!
Sandra sanoi…
Kiitos jakamisesta. Meillä on parhaillaan asianajaja etsinnässä perunkirjoituksen käsittelyyn. En itse tiennytkään alkuun, kuinka paljon paperitöitä kuolema sisällyttää. Ei ole alkuun surulle aikaa.
Anni Aatos sanoi…
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Anni Aatos sanoi…
Kun molemmat vanhemmat kuolevat, on ensin perunkirjoitus. Se on jo selvä, mutta nyt pitää vielä tehdä lopullinen pesänjako. Sehän se vasta töitä teettää! Voi sitä paperien määrää ja selvitystä kaikesta mitä jälkeen jää,
se kyllä on loputon suo. Työtunteja on kulunut satoja!

18. tammikuuta 2024 klo 19.07 Poista

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kalanruoto kurkussa ambulanssilla sairaalaan!

Kevät keikkuen tulevi

Ajatuksia tähän aikaan