Ilmastonmuutos

Kaikki puhuvat nykyisin ilmastonmuutoksesta. Ja ihan kuin se johtuisi autoista, teollisuudesta, saasteista, ihmisestä. Mutta kun ilmasto ei ole ollut vakiolämpöinen maapallolla ennenkään. Esim. kun kävin Islannissa, siellä kerrottiin, miten lämmintä oli ennen 1300-lukua. Etelä-Islannissa kasvoi metsää ja siellä silloin voi viljellä jopa viljaakin. Sitten tuli pikkujääkausi, joka ei taatusti ollut ihmisen aiheuttama. Nyt ihmiset toivovat, että Islannin ilmasto lämpenisi uudelleen, jotta metsät kasvaisivat ja he voisivat viljellä muuallakin kuin kasvihuoneissaan vihanneksia tai juureksia. Islannissa on istutettu mm kuusia suojaisiin paikkoihin.

Itse en tunne yhtään huonoa omaa tuntoa ilmastonmuutoksesta, vaikka meitä yritetään joka päivä syyllistää. Ajan autolla, jopa kolmella ja pitkiäkin matkoja. Poltan halkoja uunissa ja lennän lentokoneella. Jos alkaisin tarkemmin miettiä kaikkia tekemisiäni, en voisi enää tehdä mitään, kuten perheparka Kodin Kuvalehden viimeisessa numerossa, joka elää ekoelämää Valtimolla. Huh-mikä valinta! Lapsiparat, äiti ja isä ideologiansa kanssa ovat kuin erämaassa. Kaukana kaikesta ja kaiken ulkopuolella. Valintansa kullakin.

Vaikka ilmasto muuttuu, lunta on taas tullut - jopa aikaisin. Mutta sekin vähä ehtii sulaa muutaman kerran ennenjoulua. Joulufiilistelyä on ilmassa jo mukavasti.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kevät keikkuen tulevi

Kalanruoto kurkussa ambulanssilla sairaalaan!

Ajatuksia tähän aikaan