Hae tästä blogista

maanantai 2. syyskuuta 2013

Luonnoton luontokeskus Haltia!

Piipahdimme taas Hgissä, missä koko jälkikasvumme elää etelän erilaista elämää. Näkemisten ja tapaamisten välissä poikkesimme luontoihmisinä Nuuksion uudessa Luontokeskus Haltiassa. Puusta tehty arkkitehtoninen luomus lupasi hyvää ja sisääntulo oli kaunis, kun kaikki oli puusta. Mutta - voi taivas!  En ole koskaan käynyt niin epäluonnollisessa luontokeskuksessa! Seinillä oli vain valokuvia tai videoita, joita nykyihmisen ja varsinkin kaupunkilaisen maailma on muutenkin jo täynnä! Pääsalissa oli aivan liian suuri puinen rakennelma (puolet salista), taisi olla joku sotkan muna tai jotain sinne päin ja sen sisällä todella arvostamani taiteilijan Osmo Rauhalan työ täysin väärään paikkaan ahdettuna. Taideteoksessa kaksi joutsenta pelasi shakkia ja lasilevyt heiluivat!!!! Aika luonnotonta. Ylhäällä parvella oli jänisten joukko piiriä pyörimässä! En ymmärtänyt yhtään. Puuhökötys joutaisi siirtää nopeasti muualle. Se vie puolet suuresta salista.
 
Videoteos Suomen luontopaikoista ei antanut keskellä salia mitään, koska suurin osa ei osannut sitä käyttää. Käyttöohjeet puuttuivat.  Mieheni oivalsi sen idean ja neuvoi siinä muitakin. Jotain tästä luontokeskuksesta puuttui ja paljonkin. Luonto ikkunasta Nuuksion Pitkäjärvelle on kaunis, se houkutteli enemmän kuin tyhjää täynnä oleva näyttelysali! Pettymysten pettymys, ovella kurkkaisu olisi riittänyt, mitään  luontoon liittyvää en saanut irti siitä tilasta. Olisivat suunnittelijat edes tuoneet esille Uudenmaan erityisluontoa, kasveja ja eläimiä, meren elämää. Mikä on tuon keskuksen tarkoitus??? Rahat menivät ainakin taivaan tuuliin. - No olihan siellä lapsille tehty karhun pesä, jossa täytetty nalle nukkui. Ja oven pielessä poron raato, jota ahma söi. Mutta, mutta...?? Luonnon henki oli tipotiessään.

Neuvoksi Haltiaan menijöille; ottakaa patikkavarusteet mukaan ja menkää Nuuksion metsään. Haltian takia yksistään ei kannata siihen suuntaan ajaa. Pyöräilijöille tietysti oiva kohde. Ja näkeehän sieltä sen kuvakoosteista, että muualla Suomessa ne parhaat retkikohteet ovat.

Ja saahan sieltä Haltiasta Nuuksion alueen patikkareittien kartan ilmaiseksi:
Salmi–Haukkalampi–Haltia vaellusreitin pituus noin 14 km
Veikkola–Haukkalampi–Haltia vaellusreitin pituus noin 13,6 km
Oittaa–Haltia vaellusreitin pituus noin 11 km
Pirttimäki–Haltia vaellusreitin pituus noin 7 km
Valklampi–Haukkalampi–Haltia vaellusreitin pituus noin 12,5 km
Nupuri–Haltia kevyen liikenteen väylän pituus noin 8 km
 

 

Ei kommentteja: