Marimekko ja sen maine - onko se menetetty?

Nyt pitäisi Marimekon jo viimeistään herätä! Brändi on tärkeä! Tämän päivän Hesarissa oli juttua taas kerrakseen! Vaikka Marimekko ei ole tehnyt rikettä muuttaessan hiukkasen taitavan suunnittelijan työtä, sen toiminta alkaa saada jo hieman rumia piirteitä. Suunnittelijaa on käytetty hyväksi nyt aika röyhkeästi. Nyt eivät selittelyt auta. Mallisuoja ei ole tosiaan tarpeeksi tehokas suoja, koska sitä on liian helppo rikkoa. Sen tietävät myös marimekkolaiset.  Joudun työssäni tekemisiin näiden asioiden kanssa jatkuvasti.  Mallisuojalakia pitäisi muuttaa kiireen vilkkaa. Se on vanhentunut, eikä vastaa nykysuunnittelun haasteita. Tulkinta on kuitenkin tärkeintä ja yhtiön maine.
 
Muuten, eikös Marimekko ollut jokunen vuosi sitten syyttämässä Dolce Gabbanaa kopioinnista. Siinähän DG ei tehnyt mitään rikettä, koska unikkomalli oli erilainen. He maksoivat tai sopivat kiistan.  Nyt Marimekko tekee itse aivan samaa, kummallista. - Muuten hyvä, kun kopiointiasiat tulevat esille. Suunnittelijoiden pitää olla tarkkana ja oikein hyvä kun ovatkin!
 
Patentti ja rekisterihallituksen sivuilla on ohje:
 
"Mallioikeus on tuotteen ulkomuodon suojaa. Suojan kohteena on yksinomaan tuotteen ulkomuoto, design, eikä esim. sen sisältämät tekniset ratkaisut. Mallin ulkomuoto ilmenee sen linjojen, ääriviivojen, värien, muodon, pintarakenteen, materiaalin yms. piirteiden antamasta kokonaisvaikutelmasta.
 
Suojan kohteena on aina konkreettinen tavara tai sen osa. Suojata voidaan esimerkiksi vasara, kirjahylly, pakkaus, solmio, sämpylä, sakset, pullon korkki jne. Myös tavaran epäitsenäinen osa voi olla suojan kohteena. Tavaran epäitsenäisellä osalla tarkoitetaan tavaran osaa tai yksityiskohtaa, jota ei voida irrottaa tavarasta sitä rikkomatta. Näin ollen suojata voidaan esimerkiksi kankaan kuvio, pullon alaosa tai kahvikupin korva. Koska suojan kohteen tulee olla konkreettinen, suojaa ei voi saada esimerkiksi käyttöohjeille tai sisustussuunnitelmille. Suojan kohteelle ei aseteta mitään taiteellisuusvaatimuksia.

Suomen kansallisen mallioikeuslain mukaisen mallioikeuden saaminen edellyttää mallin rekisteröimistä Patentti- ja rekisterihallituksessa".

Lisää infoa: http://www.prh.fi/fi/mallioikeudet/mallinrekisteroiminen/yleista.html

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kevät keikkuen tulevi

Kalanruoto kurkussa ambulanssilla sairaalaan!

Ajatuksia tähän aikaan