Hae tästä blogista

torstai 28. huhtikuuta 2016

Suomalainen vahva nainen

Kuva HS:n sivuilta 28.4.2016.


Albert Edefelt kuvasi tässä kauniissa maalauksessa vahvaa suomalaista naista jo vuonna 1889. Se on maalattu Haikon maisemassa. Nyt taulu on myytävänä Lontoossa Sothebyn huutokauppakamarissa toukokuussa. Lähtöhinta on jo n 500 000 euroa! Jos minulla olisi rahaa, kävisin sen huutamassa. Taulu on ollut yksityisessä omistuksessa Ranskassa, eikä ole tiedetty missä se on. Vain valokuva on ollut tallella kuvaluetteloissa. Huutaisipa joku sen Suomeen!
 
 
Millainen  on vahva suomalainen nainen? Kuka meistä naisista on siis todellakin vahva? Onko vahvuus sitä, että pistämme miehemme tai yleensä miehet polvilleen. Moni nykynainen toimii näin. Mies saa kenkää, kun lapset on tehty ja selvitty vauva-ajasta. Tai mies saa kenkää, jos ei olla enää taloudellisesti riippuvaisia. "Pärjätäänhän yksinkin" Monta surullista esimerkkiä naisen kovuudesta näkee, mutta se ei ole mitään vahvuutta mielestäni.
 
Suomi-nainen on varmaankin vahvistunut (ja kovettunut) tasa-arvoiseen asemaan jo historian muokkaamana. On ollut sotia, nälkävuosia ja on pitänyt pärjätä kotirintamalla, kun miehet ovat olleet kaukana. Prrkle! - Miesväki sodassa, kaukana töissä, poissa kotoa. Siinä on pitänyt selvitä. - Minusta nykynainen, joka pärjää itsensä ja ympäristönsä kanssa, on hyvä kotona ja läheisille ihmisille, hyväksyy ihmiset heikkouksineen, nainen jolla on lämmin sydän ja avara mieli, se on vahva suomalainen nainen. Vahva nainen ei ole kova, eikä polje toisia maanrakoon saadakseen haluamansa.

Ei kommentteja: