Hae tästä blogista

torstai 8. syyskuuta 2016

Nötö - ulkosaariston helmi

                                       Kuva yhteysalus Eivorilta, ulkokannen maalauksesta.


Näin annetaan tietoa Wikipediassa Nötön saaresta (suom. Pähkinäsaari), jossa vietimme lomaa viime viikolla pienellä porukalla:

Nötö on kylä ja saari  Paraisilla . Saaren pinta-ala on 392 hehtaaria ja sen asukasluku on 12. - (nyt asukkaita on ympärivuotisesti 4 henkeä ?) Kesäasukkaita saarella on 204 (se vaihtelee aika paljon ja on enimmillään heinäkuussa). Nötö sijaitsee Jurmon, Berghamnin ja Gullkronan välissä. (Lähellä ovat myös saaret Aspö, Fårö, Björkö, kauempana etelässä  Jurmo ja Utön saari).
Nötö on Saaristomeren kansallispuiston suurimpia saaria. Se on keskeisen sijaintinsa vuoksi ollut tärkeä yhteyspaikka Saaristomerellä. Nötö on asutettu luultavasti 1000-luvun alussa. Suurimmillaan Nötön kylä oli toisen maailmansodan aikaan, jolloin kylässä oli noin 200 asukasta.
Nötön kylän keskustassa on pieni puukirkko,vanha tuulimylly ja kesäisin auki oleva kauppa http://www.notoboden.fi/.         (suluissa omat kommentit)
                                                   -------------------------------------------

Muualta saatua tietoa: Nötö on n 2,5 km leveä ja n 9 km pitkä.? Saarella oleva pieni idyllinen kirkko on vihitty vuonna 1757 eli se on nähnyt todella paljon elämää. Enimmillään saaressa on ollut asukkaita ennen sotia eli yli 200 henkeä. Saarelle pääsee ilmaiseksi yhteysalus Eivorilla  Nauvon Pärnaisten satamasta. Kesällä laiva kulkee useammin, talviaikaan harvemmin. Eivorilta saa kahvia ja hyvää ruokaa. Matka saarelle kestää 1,5 tuntia. Saaristotunnelmaan pääsee jo yhteysaluksella, jossa voi ihailla merta ja saaristoa. Nötön saaresta myös täällä: NötöLähdimme matkaan päivänä, jolloin oli kova tuulivaroitus ja sisämaassa tuuli olikin saanut tuhoja aikaan. Onneksi meri oli jo jonkin verran tyyntynyt, eikä myrskyä enää ollut. Eivor on vakaa laiva, joka vain hieman keinahteli tuulessa. Se onkin ennen seilannut Islannin vesillä eikä säikähdä pikku myrskyistä. Aurinko paistoi ja kannella saattoi ihailla maisemia. Pienet veneet ja laivat olivat jääneet satamiin, jokunen isompi paatti ja purjealus oli saapunut rivakassa tuulessa Nötön satamaan. Meidän porukkamme tuli eka kerran autolla, kun laivaan voi nyt varata paikan autolle ja tähän aikaan vuodesta ei ole ruuhkaa. Näin saatiin neljän hengen tavarat näppärästi saareen ja muutakin tarpeellista tuotua mökille pihaan asti. Laivalla ei tosiaan ollut heinäkuun veroista matkustajamäärää, vaikka oli viikonloppu. Tuuli sai aikaan sen, että moni ei lähtenyt matkaan.

 
 

 

 


 
 

  Saarella oli illalla rapujuhlat ja tunnelma oli hieno, kun tuuli ulvoi nurkissa ja kynttilät loistivat.
Ei kommentteja: