Hyvä kasvatus ja hyvät tavat



Syksy saa minut mietteliääksi ja ajattelemaan asioita. - Entisenä kasvatusalan ammattilaisena seuraan tietysti tämän päivän kasvatusohjeita tarkaan. Ja eipä ne perusasiat ole juuri muuttuneet, kun jossain mediassa  törmäsin tähän tapakasvatus-listaan.  Käytöstavat eivät taida ihan jokaisella aikuisellakaan olla täysin hallussa, ei minullakaan aina. - Mutta oppia ikä kaikki, niinhän ne viisaat sanovat. Kyllä kauniisti käyttäytyvät ihmiset erottuvat aina kaikkialla edukseen ja menestyvät elämässään paremmin kuin ne huonosti käyttäytyvät.

1. Pyydä nätistiSaisinko lisää maitoa? Saisinko-sana opetetaan yleensä päiväkodissa, koulussa ja kotona. - Usein vain kuulee, että anna minulle tuo tai tuota. Antaisitko, saisinko, voisinko saada...jne...aikuisetkaan eivät aina muista. Komentelu on aika yleistä, jopa puolisolle, vanhemmille

2. Sano kiitos
Miten sanotaan, kysytään lapsilta? Kiitos on yksi ensimmäisistä sanoista, joita lapselle opetetaan. Muista myös ole hyvä. - Nekin sanat tahtovat kiireessä ja kovassa menossa unohtua jopa joskus aikuisilta. Joskus itsekin unohdan ja mietin, että mustinkohan edes kiittää. Siis kiireessä tapahtuu kaikenlaista epäkohteliasta. Joskus se on niin rutiininomaista, että pitää kysyä, kiitinkös edes?

3. Pyydä anteeksi
Pyydä aina anteeksi, kun olet tehnyt jotain väärin tai mielestäsi väärin. Pyydä myös anteeksi, jos teet jotain vahingossa, vaikka törmäät tai tönäiset toista. - Ja sekin on tärkeää, että jos toinen pyytää kauniisti anteeksi, on osattava antaa  anteeksi eikä "jäädyttää" sydäntään. Opeta siis anteeksipyytämistä ja -antamista jo lapsena. Opeta lasta miettimään, miltä toisesta todellakin tuntuu, siis empatiaa eli toisen asemaan eläytymistä. Jos et osaa antaa anteeksi, vihan kierre syö voimat.

4. Älä keskeytä
Kun aikuiset juttelevat keskenään, ei lapsi saa mennä hölisemään omia asioitaan väliin. Odota omaa vuoroasi. Jos oma asia ei voi odottaa, pyydä suunvuoroa kohteliaasti. - Mielestäni lapsi voi sopivalla tavalla keskeyttää aikuiset, jos on tärkeää asiaa. Joskus vain puheenvuoron saaminen on vaikeaa, jos puhuja ei huomaa, että hän dominoi liikaa keskustelua. Aikuisten keskustelu voi vapaa-aikana olla jopa keskeyttämistäkin, huutavathan italialaisetkin joskus yhteen ääneen. Mutta työpalaverissa pitää osata keskustella.

5. Pyydä lupa
On parempi kysyä aikuiselta lupa lapsena tekemiselleen, kuin katua sitten jälkeenpäin. - Lapsen pitää tietysti kysyä lupa moneen asiaan.

6. Älä julista mielipiteitäsi
Jos et pidä jostain asiasta tai ihmisestä, älä julista sitä liian kovaan ääneen. - Jaha, tätä varmaan rikotaan aika paljon, ainakin aikuiset. Lapset sanovat rehellisyyttään kuuluvasti joskus mielipiteensä, aikuiset taas, jos ovat liian suorapuheisia. Joskus lasten pikkumöläytykset ovat humoristisia.

7. Älä arvostele toisten ulkonäköä
Älä koskaan sano toisen ulkonäöstä pahaa. Kehua sen sijaan voi aina. - Ulkonäköä ei kyllä koskaan saa haukkua tai arvostella toisille tai asiaosaiselle. Emme ole kaikki taviksia. Se árvostelu on kauheinta, mitä voi tehdä lähipiirissään. Toisten arvostelu on moukkamaista ja sivistymätöntä. Mutta kukas sitä kehuja saa liikaa, ei sitten kukaan! Muistakaa kehua jotain ihmistä tai lasta joka päivä!

8. Vastaa kohteliaasti
Jos kysytään kuulumisia, vastataan kohteliaasti kertoen tärkeimmät. Lapsikin voi kysyä vastakuulumisia. - Tätä käytössääntöä ei moni aikuinenkaan osaa. Vastataan, että ei kuulu mitään tai ei haluta kertoa mitään, jos vähätellään kuulumisten kysyjää. Se on epäkohteliasta ja epäkunnioittavaa. Turha salailu aiheuttaa taas sen, että mitäs outoa onkaan tekeillä. Onko todellakin jotain salattavaa. Suomalaisten surkein tapa on olla sanomatta mitään. Onkohan se arkuutta vai mitä? Sivistyksen puutetta. Avoimuus luo luottamusta, salailu epäluottamusta.

9. Muista kiittää kyläilystä
Jos lapsi on kylässä kaverilla, on kohteliasta lähtiessä kiittää ja kertoa, että oli tosi kivaa. - Tätäkin tapaa voisi muistaa useimmin. Kiva, kun kävit tai olipas mukavaa käydä ja jutella, ei voi kiittää liikaa koskaan. Olipas hyvää ruokaa ja kiva tunnelma. Ja vastavierailulle olisi yleensä sitten kiva saada kutsu ilman muistuttamista. Italiassa kuulemma ehdottoman tärkeää muistaa kutsua vastavierailulle. Yksipuolinen kyläily on turhan yleistä, ainakin Suomessa.

10. Koputa
Jos ovi on kiinni, on kohteliasta koputtaa. Odota vastausta ennen kuin avaat. - Aina muistettava koputtaa. Erityisen tarkkana murrosikäisten kanssa tässä säännössä.

11. Esittele itsesi puhelimessa
Kun soitat, esittele itsesi aina ensin, tutuillekin. Nykyisin luullaan, että riittää, kun kännykässä näkyy nimi. Minä täällä, hei! Kyllä voi sanoa aina oman nimensä heti, eikä olla nimetön hei tms.

12. Kiitä lahjoista
Kun saat lahjoja, muista kiittää jokaisesta. Kiitoskortti postitse tulleista paketeista on joskus paikallaan. - Kiitos ja kiitoskortti tai kiitosviesti tai kiitossoitto. Kiitos on tosi tärkeä sana! Kiitos on kiva sana.

13. Älä käytä rumia sanoja
Kiroileminen ja ruman kielen käyttäminen eivät tee vaikutusta kehenkään.- Ei ja ei kiroilulle, vaikka sitäkin luullaan jopa fiksujen ihmisten tavaksi nykyisin -?? - Kiroilu kuulostaa aina kauhealta ja tekee suusta ja ihmisestä ruman näköisen. Miksi käyttää rumia sanoja, kun maailma on täynnä kauniita sanoja. Tai kirosanoille korvaavia voimasanoja. - Tässä asiassa itse olen ehdoton! Kasvatusta taas!!

14. Älä naura toisen kustannuksella
Älä koskaan naura toisen epäonnelle, heikkouksille ja  äläkä kiusaa. Älä keksi ihmisille ilkeitä pilkkanimiä tai puhu selän takana ilkeitä. - Toiselle nauraminen ja pilkkaaminen tai kiusaaminen on nykyisin jopa aikuisilla tavanomaista. Miten voi opettaa lapsia, jos aikuinen itse ei osaa tapoja? Tässä riittää työmaata vanhemmilla ja opettajilla ja tietysti kotona. Monta kertaa pilkan kohde tietää oikein hyvin selän takana puhuvien sanat. Mitä se on, kateuttako? Ilkeyttä? Sivistyksen puutetta?

15. Älä näytä pitkästymistäsi
Jos olet katsomassa näytelmää tai esitystä, istu hiljaa paikallasi ja näytä kiinnostuneelta, vaikka olisi kuinka tylsää. Esiintyjät tekevät parhaansa. - Kerran läksin kyllä pois huonosta kesäteatterista, Kun katsoin vain sitä varislaumaa makkarapakettien kimpussa näyttämöllä! Yleensä jaksan tylsyyttäkin hyvin.

16. Älä yski päin näköä
Kun yskit tai aivastat, peitä suusi. Älä kaiva julkisesti nenääsi! - Jaa, kyllä nenänkaivajiin joskus törmää - liikenteessä. Nenää voi kaivaa piilossa, vaikkapa vessassa. Ja paukkujen päästelijät, hyi hyi!

17. Pidä ovea auki
Kun menet ovesta, muista aina katsoa, voisitko pitää sitä auki muillekin.- Sekä nainen, että mies voi pitää toiselle oven auki ja erityisesti vanhemmille, lapsille, vammaisille tai rattailla liikkuville yms.

18. Tarjoa apua
Kun näet vanhemman tai opettajan puuhastelemassa jotain, kysy tarvitseeko hän apua. Kun sinulta pyydetään palvelusta, auta nurisematta. - Apua voi tarvita kuka vain, mutta miten sen voi aina huomata, jos avun tarvitsija ei avaa suutaan?

19. Kiitä avusta
Kun joku auttaa sinua, muista kiittää. Myös opettajaa! - Ja omaa vanhempaa, sisarusta, kaveria, kummia, mummia, ukkia, tätiä, ym ym

20. Muista pöytätavat
Muista käyttää ruokapöydässä ruokailuvälineitä oikeaoppisesti. Mutta käsinkin voi joskus syödä. Älä kurottele vaan pyydä kauniisti. Pidä lautasliinaa sylissäsi ja pyyhi sillä suusi. - Ja hattu pois julkisilla paikoilla, koulussa, kylässä syödessä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kevät keikkuen tulevi

Kalanruoto kurkussa ambulanssilla sairaalaan!

Ajatuksia tähän aikaan