Nainen ja alkoholi

 
 
Lapsuudessa ja nuoruudessani maalla en nähnyt koskaan yhdenkään naisen juovan alkoholia, enkä liioin vieraidemme tai kyläpaikkojen ihmisten, en miesten enkä naisten. Ainut tyyppi, joka kulki pullo taskussa, oli kotitalomme renki ja niinpä hän sitten joskus häipyi muutamaksi päiväksi, kun aloitti juomaputkensa. Hän alkoholisoitui ja joutui töistä pois ja sitten kerran sammui junaradalle jääden junan alle. Juna sattui ajamaan juuri kaulan kohdalta, joten hän ei enää selvinnyt. Eräs naapurin reppana joi myös ja sammui sitten syksyllä ojaan ja kuolikin sinne peltovakoon talveksi vielä unohtuen. Naapurin poliisi löysi sen reppanan keväällä, kun vainajan käsi sojotti lumen alta. Jokunen koulukaverini isä oli joutunut viinan pauloihin ja kuoli siihen juoppoustautiin nukahtaen autuaasti yöllä suuren perheen helpotukseksi. Viina oli paha pirulainen, johon ei saanut koskea, vaikka lukiossa yritimme sitäkin taitoa opetella. Kotonani juomista pidetiin rahvaan pahana tapana. Nythän on toisin päin, mitä hienommat piirit, sitä enemmän juomia ja sitä kalliimpia juomia. Onneksi minulla on tuo kauhea migreeniherkkyys, jonka ansiosta en ole juuri juomiin kajonnut elämäni aikana. Lasi viiniäkin saa joskus aikaan viikon päänsäryn. Lisäksi liikun aina autolla, joten juominen ei sovi siihen kuvioon. Niin, että hyvähän minun on nyt puhua.
 
Suomen Syöpäyhdistys (HS 10.12.19) on huolissaan nuorten naisten lisääntyvästä alkoholin käytöstä. Alkoholin aiheuttamat sairaudet ovat lisääntyneet koko ajan. Vatsasyöpä, rintasyöpä ja monet muut elimistön syövät ja taudit iskevät myös naisiin, vaikka alkoholin käyttö olisi kohtuullista. Jos juomia pitää olla jo lasten kutsuilla aikuisille, mihin opetamme lapsiamme. Kohta kaikki kittaavat juomaa joka tilaisuudessa terveysvaikutuksista piittaamatta. Lähipiirissäni on pari uranaista, jotka kuolivat alkoholiin, kun se oli jokapäiväinen ja varsikin viikonloppujen ilo ruuan kanssa. Heistä kummastakaan ei olisi päälle päin voinut uskoa, että alkoholi oli heille se yksinäisten iltojen jatkuva  seura ja niin terveys romahtikin yhtäkkiä aika nuorena.  Mikä on sitten kohtuullista käyttöä? Kukaan ei voi tietää. Toisen vasta kestää, toisen ei. Meilläkin on ystävä, joka juo joka päivä vaimonsa kanssa pullollisen ruuan kanssa, mutta hän lähenee jo 80 vuotta, mitä nyt pientä sydänremppaa hänellä on. - Nuoret lukijani varmaan naureskelevat jutulleni, mutta enpä ole ajatusteni kanssa yksin.
 
Viinistä ja juomisesta on tehty liian hieno ja trendikäs tapa aina, kun kokoonnutaan tai ollaan vapaalla tai lomalla. Kauniita juomakuvia ruokien höysteenä jaetaan somessa, jolloin se juominen ja humaltuminen saadaan näyttämään mukavalta ja sallitulta. Mutta unohtuuko se terveys ja terveellisyys? Alkoholi on kuitenkin jonkin asteinen myrkky ja huume.

Kommentit

Nimetön sanoi…
Mielestäni ei ole hyvä juoda lasten nähden paljoa ja useasti. Itse join nuorena välillä aika paljon, mutta muutamien vuosien jälkeen alkoholi ei oikeastaan enää maistunut. Ja nykyisin juon todella harvoin.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kevät keikkuen tulevi

Kalanruoto kurkussa ambulanssilla sairaalaan!

Ajatuksia tähän aikaan