Joulukortit


Olen tänä vuonna maalannut tai piirtänyt itse lähes puolet joulukorteistamme, joita lähetämme uskollisesti niille, jotka lähettävät niitä meille, mutta myös monille, jotka eivät muista meitä kortilla. Olen säilyttänyt kaikki saamamme joulukortit ja kyllä tuli tippa silmään monta kertaa, kun niitä kävin läpi. Monet ihanista tädeistä ja sedistä ovat jo kuolleet. Monet puolisot ovat menehtyneet. Jotkut serkutkin ovat menneet muille maille. Omat vanhemmat, veljeni, mummini, ukkini,  kummitäti, kummieno, hyvin rakkaat tädit ja sedät. Oli kortteja naapureilta, jotka ovat kadonneet jonnekin tai muuttaneet ja yhteydenpito ei enää toimi. Monet olivat tehneet ihania kortteja itse. Monissa korteissa oli suloisia lapsia ja lemmikkejä. Itseotetut valokuvakortit kertovat paljon lähettäjistä. 

Eniten harmittavat ne itselle tärkeät ihmiset, jotka eivät enää lähetä kortteja. Niitä on suvussa ja ystävissäkin, kun halutaan haudata ystävyys tai sukulaisuus kokonaan unohduksiin. Joulu on kuitenkin muistamisen, rakkauden ja hyvänmielen antamisen aikaa. Aika kolkko on tervehdys whatsup-viestillä. Onhan se helppo ja nopea, mutta niin kovin arkinen tapa. Onko monella niin kiire, ettei jouda pysähtymään? Olisi mukavaa, jos perinteet säilyisivät joulutervehdyksissä. Itse olen hyvin perinteinen, jopa suorastaan vanhanaikainen ja tulen lähettämään joulukortteja niin kauan kuin jaksan ja elän. Kyllä kaunis kortti ilahduttaa aina mieltä ja tuo lämmintä joulun tunnelmaa kotiin. Joulukorteissa on myös paljon suvun tai ajan historiaa ja monet korteista kuvastavat omaa aikaansa. Minnehän lapsuuden kotini kaikki hienot kortit ovat kadonneet? Muistan vain, kun niitä käytiin lapsena yhdessä läpi ja niissä oli todella kauniita kuvia. Onneksi jotkut kuitenkin lähettävät vielä tänäkin jouluna joulukortteja, vaikka sekin tapa varmaan vähitellen häviää. Muistaminen on kuitenkin aina tärkeää. Se kiva pieni tunne, jotta joku muistaa, lämmittää aina mieltä. 

Yleisimmät valmiiden korttien aiheet ovat tontut, joulupukki, joulukuusi, eläimistä kissa, linnuista punatulkut, joskus tiaiset, maisemat ja kirkot, joskus jouluinen kaupunki. Lapset ja enkelit ovat myös suosittuja, lintujen lyhde ja joulukukat. Kävin läpi joulukorttien aiheita, kun maalasin omia korttejani. Korttien jouluaiheista inspiroituneena maalasin sitten jouluisia kuvia korteista ja omista valokuvistani. Yritän nyt pitää sitä perinnettä jatkossakin yllä.  Lähetän kortteja niillekin, jotka eivät meitä muista, mutta minä haluan muistaa. 

Töissä ollessa on jäänyt mieleen se, miten saimme aikoinaan hienoja kortteja Suomesta ja ympäri maailmaa yhteistyökumppaneiltamme. Meillä oli kansainvälisenä yrityksenä yhteydet joka maanosaan ja kortteja tuli kaikkialta, monet olivat Seasons Greetings-kortteja, varsinkin Aasiasta. Itsekin lähetimme satoja kortteja. Parhaat kortit tulivat Irlannista, josta tuli joka joulu munkkiaiheinen hauska joulukortti, jossa munkit viettivät railakasta joulua. Sitä korttia oikein odotimme vuosittain. Sitten tuli aika, että korttien lähettely lähes loppui kokonaan. Sähköpostiin tuli vain joulutervehdys, joka ei tuntunut enää yhtään miltään. Muutama kollega lähettää vieläkin oikean kortin meille jouluna tai sitten kalenterin toiselta puolelta maapalloa. Sekin ilahduttaa. Tänäkin jouluna saimme tältä vanhalta kollegalta kortin toiselta mantereelta. 

P.S. moni kortti ei tullut tänä vuonna ennen joulua, vaan uuden vuoden jälkeen, jopa 4-6.1.2024! Posti ei ole enää posti, vaan seikkailulaitos ja osa korteista katoaa jonnekin lajitelukoneen sisälle!? 


Kummitädin joulukortin kummalllakin puolella oli viestiä.
Jonkun sukulaislapsen maalaama hieno kortti!

Kokeilin eka kerran akvarellikyniä tähän luonnokseen.


Yksi korttiluonnokseni lumenkolaajasta.


                                            Tonttuja joulupuuhissa.








 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kevät keikkuen tulevi

Kalanruoto kurkussa ambulanssilla sairaalaan!

Ajatuksia tähän aikaan