Krista Kiurun syy


Nyt se sitten iski, se riivatun korona minuunkin eka kerran! On tosi kova tauti, kun kuumetta yli 40! En ehtinyt saamaan edes viimeistä rokotetta, kun tämä hyvinvointialue on muuttunut Savossa pahoinvointialueeksi Kristan uudistusten takia! Aikoja ei saanut ennenkuin ensi viikolle ja se oli nyt myöhäistä. Soteuudistus meni metsään. En voi ymmärtää, miten tämä terveydenhoito ja sen laatu laskee koko ajan  kuin lehmän häntä. Kuume on kova 40.2, jonka sain kyllä lääkityksellä alas välillä, mutta kohtahan se varmaan taas nousee. Olo on kuin mankelin läpi olisin mennyt. Nenä vuotaa ja yskittää. Kaikki menot on nyt peruttu ja vaaka-asento on paras. Kyllä voi olla elämä kurjaa! Kun ei saa rokotteita ajoissa, niin avuton tässä sitten on. Tauti tuli joko etelän matkalta tai Helsingistä, mutta jostakin muualta kuin kotoa. Olen ottanut kaikki rokotteet tähän mennessä ja nyt kun en saanut ajoissa piikkiä, näin sitten kävi. En ymmärrä, miten tämä rokoteorganisointi on näin surkeaa!

Ulkomailla ei ole tullut kauheasti reissattua lähes neljään vuoteen! Koronan takia - tottakai. - Nyt lähdettiin sitten lämmittelemään  Espanjan aurinkorannikolle. Siellä aurinko lämmittää marraskuussa eri tavalla kuin täällä pimeässä pohjoisessa. Valoa tulee niin että häikäisee. Onhan se outoa, kun lentää reilun neljä tuntia, kaikki on toisin. Kukat kukkivat, laineet liplattavat, nurmi viheriöi. Ihmiset kulkevat kesätamineissa. Mutta ovatko he sen onnellisempia? En tiedä, koska arkipäivän ongelmia espanjalaisillakin on. Juomat ovat halpoja, mutta ruoka on aika kallista ainakin ravintoloissa, kaupoissa ei niinkään. Tavallisen espanjalaisen elämää kun turisti ei pääse paljon kokemaan. Ollaan aika ulkopuolisia sen suhteen. Malagassa asuu enemmän paikallisia, mutta aurinkorannikko on ulkomaisten valloittama. 

Ensin oltiin muutama yö Malagassa. Kierrettiin kaikki keskustan nähtävyydet, jotka ovat aika lähekkäin. Parhaat nähtävyydet olivat roomalaisen teatterin kaivaukset keskellä kaupunkia ja kukkulan päällä olevat linnoitukset, joista ehdimme katsoa vain Alcazaban. Picasson suuri museo on tietysti ainakin taiteen ystävien nähtävä.  Picassohan syntyi ja eli perheensä kanssa Malagassa. Picasson nais-ja mieskuvaa jäin ihmettelemään. Minä ainakin olisin suuttunut, jos puoliso olisi kuvannut tuolla tyylillä minut. Oikeastaan ihmettelen, miten Picassosta tuli kuuluisa. Ehkä hän osasi myydä itsensä ja taiteensa. Noista tauluista laittaisin seinälleni vain tuon Avignonin naiset!

Avignonin naiset







En ihmettele, jos eläkeläiset viihtyvät aurinkorannikolla. Onhan siellä helppo liikkua hyvällä säällä. Mutta kyllä siellä on keksittävä joku harrastus, joka pitää virkeänä. Golfaus on siinä tapauksessa järkevä vaihtoehto. Nähtävyyksiä ei kukaan jaksa loputtomiin kiertää. Mutta vaeltaminen on varmasti hyvä vaihtoehto liikuntaa kaipaaville. Kävimme myös Sevillassa, eikä se ollut paljon muuttunut edellisen käynnin jälkeen. Myrsky oli vain pyyhkäissyt rannikon yli, joten kaatuneita puita näkyi siellä täällä ja puistot oli suljettu. Näimme matkalla paljon maaseutua. Kylvöt tehdään nyt ja sato kerätään keväällä. Kesällä on liian kuumaa. Satokausi on toinen kuin meillä. Oliivilehtojen omistajat elävät hyvin pienelläkin  hehtaareilla, kun sitä tuetaan reippaasti. Oliivisatoja alettiin juuri korjata. Tiesittekö muuten, että espanjalaista oliiviöljyä viedään eniten Italiaan. Siellä italialaiset sekoittavat sitä omaan öljyyn ja myyvät italialaisen öljynä!






En ostanut oikeastaan mitään muuta kuin lastenlapsille pari kirjaa tuliaisiksi. Tässä vaiheessä elämää ei ostamisesta saa juuri mitään kiksejä kuten nuorena ja haluan osaltani pelastaa maailmaa kuluttamalla vähemmän ja lentämällä vähemmän. Seuraavaan matkaan saattaa mennä aikaa, kun kotimaassakin riittää todella paljon puuhaa. 





Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kevät keikkuen tulevi

Kalanruoto kurkussa ambulanssilla sairaalaan!

Ajatuksia tähän aikaan