Yöpäivystys!?


Minulla on kokemuksia, kun yöpäivystys lopetettiin pienellä paikkakunnalla muutama vuosi sitten. Äitini asui kotipaikallaan  kunnassa, jossa on asukkaita alle 10 000, noin 9400 tällä hetkellä. Olin paikalla, kun yöpäivystystä ei enää siellä ollut. Sattui tilanne, että äidilläni, silloin noin 90 vuotiaana, tuli illalla vaikea sairaskohtaus, kova hengenahdistus, joka ei meinannut mennä ohi.  Hän hälytti itse ensihoitajat paikalle ja annettiin happea ja hoidettiin, minkä siinä kotona pystyttiin. Nuoret ensihoitajat olivat sitä mieltä, että nyt pitää lähteä keskussairaalaan, joka oli 130 km päässä. Kello oli vaille 21, jolloin päivystys paikallisessa terveyskeskuksessa päättyy. Äitini kieltäytyi täysin lähtemästä!  Hänet oli yhden kerran aiemmin kuskattu yöllä 130 km:n päähän keskussairaalaan ja se oli hänelle vaikea ja raskas kokemus. Sieltä keskussairaalasta hänet kuskattiin silloin vielä uuteen paikkaan vuode-osastolle, joka oli pitkän matkan päässä kotipaikasta. Äitini sanoi, että kokemus oli kuin sodan aikainen kyyditys yöllä pakoon vihollista ja sotaa kovaa vauhtia kuoppaisia teitä. Hän ei halunnut kokea enää samaa. Olihan hän kahden sodan evakko, sotaveteraani ja kauhut tulivat mieleen vanhana usein. 

Niinpä siinä sitten nuoret ensihoitajat olivat aika neuvottomina ja ihmeissään, mitä tehdään tälle itsepäiselle mummolle. Sanoin heille, että jos äitini päättää olla lähtemättä, ei häntä voi väkisin viedä keskussairaalaan. Sitä paitsi olinhan minä paikalla ja yötäkin siellä hänen tilaansa valvomassa. Äitini sanoi, että jos hän kuolee, niin kuoleepahan  sitten kotiinsa. Onneksi se yö meni sitten rauhallisesti, eikä pahempaa kohtausta tullut enää. Itse nukuin hieman levottomasti sen yön peläten uutta kohtausta.

Miten monta vanhusta kuolee nyt, kun yöpäivystykset lopetetaan monella pienellä paikkakunnalla? Miten moni mummo ja ukko nyt kieltäytyy lähtemästä kyydityksiin yöllä? Miten monta ihmistä menehtyy puuttuvien yöpäivysten takia? Entäs pitkällä ambulanssimatkalla? Säästää tietysti pitää, mutta onkohan nyt aivan väärä kohde? Yöpäivystys on todella tärkeää pienillä paikkakunnilla, joissa monesti väestökin on paljon vanhempaa kuin isoissa kaupungeissa. Kyllä eletään vaikeita aikoja. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kevät keikkuen tulevi

Kalanruoto kurkussa ambulanssilla sairaalaan!

Ajatuksia tähän aikaan