Vappu, kevät ja uusi elämä





Keväällä synnytään uudelleen, piristytään ja kukoistetaan. Vanhatkin nuortuvat ja ilmeet kohenevat. Kevään voima on ihmeellinen. Kaikki muuttuu, eniten luonto ja ihmiset. Hymyä tulee enemmän ja iloisuus täyttää ilman. Vihreys valloittaa taas maan ja kukat ilmestyvät mitä kummallisimpiin paikkoihin. Lintujen liverrys on huumaavaa, se saa sielunkin tanssimaan. Auringosta saa voimaa ja energiaa, niin että pitkän, raskaan talven jälkeen tuntuu, että nyt sitä taas jaksaa pakertaa paljon enemmän. Jotenkin itsestäni tuntuu, että synnyn aina uudelleen keväällä kuin suuresta munasta. Unohdan pitkän raskaan talven ja kaiken muunkin ikävän ja surullisen, ne ovat taaksejäänyttä elämää. Kaikki ne ihanat kesäsuunnitelmat, puutarha ja mökkeily. Se on parasta elämää! 

Vappu on minulle eniten kevään juhla. Toukokuu tuntuu toiveiden tynnyriltä. Olen viettänyt aika monta vappua jo elämämäni aikana. Ensin maalla ihanassa kodissani useimmiten perheen ja suvun keskellä. Isällä oli vappuna aina syntymäpäivä ja siksipä meillä oli aina vappujuhlat. Oli simaa, munkkeja tai tippaleipiä, täytekakku ja talo täynnä vieraita. Se oli meistä lapsista mukavaa, ne parhaat vappujuhlat. Opiskelijavaput Helsingissä olivat sitä parasta nuoruuden aikaa. Juhlittiin isoilla porukoilla ja menohan oli aika riemukasta. Käytiin Espalla, Ullanlinnalla ja milloin missäkin lakki päässä, mutta järki ei ollut koskaan jäässä. Usein vietettiin aikaa tutussa opiskelijaporukassa jonkun kotona ainakin vapun aattona. Vappupäivänä mentiin aina kaupungille, Espalle tai vappubrunssille tai vappulounaalle ystävien kanssa. Oi niitä aikoja. Vieläkin jos olemme Helsingissä silloin tällöin lastemme perheiden luona, menemme vappuna Espalle ja  Ullanlinnalle kuuntelemaan Retuperän VPKta ja nautimaan keväästä. Mukavaa on nähdä iloisia aurinkoisia ihmisiä ympärillä.  Jos ilma on hyvä, elämä todella hymyilee. Mutta ei huonokaan sää haittaa, kun tietää että kevät ja kesä tulee kuitenkin. 

Kun muutimme Kuopioon, vappuperinteet jatkuivat erilaisina. Tuli lapsia ja tuli uusia ystäviä. Vappuja viettiin lapsiperheiden kanssa. Vappuun kuuluivat vappuasut, musiikki, laulut, kisat, simat, munkit, nakit, perunasalaatit ym vappuherkut. Ukki ja mummikin kuuluivat vappuumme pitkään, kun menimme aina vappupäivänä torille heidän kotinsa kautta. Perheet kasvoivat ja vappujuhlat vain jatkuivat. Porukka suureni ja suureni. Suurimmat juhlat taisivat olla olohuoneessamme vappuna, kun perheitä oli useita ja lapset juoksivat ympäriinsä. Hauskaa aikaa se olikin. Koronavappuakin vietimme ulkona vlimatkaa toisiimme pitäen. Sitten lapset lähtivät kodeistaan maailmalle ja nyt me kokoonnumme useimmiten ystävät yhteen. Muistelemme ihania vappujamme ja elämäämme. Iloja ja suruja on jokaisella. Elämään mahtuu niin monenlaista, sitä mietimme eilen illallakin, kun istuimme tuttu ystäväporukkamme yhdessä. Mutta kevät on ihmisen parasta aikaa. Oi ihana vappu ja ihana toukokuu! 






Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kevät keikkuen tulevi

Kalanruoto kurkussa ambulanssilla sairaalaan!

Ajatuksia tähän aikaan