Mikä on elämän tarkoitus?


Tänä keväänä ja kesänä on ollut aikaa miettiä vaikkapa elämän tarkoitusta. Mikä on kaiken tarkoitus? Miksi elän? Mikä on minun elämäni tarkoitus? Vanhemmiten se alkaa selvitä. Elää hyvä ja rikas elämä on tärkeintä. Olla rohkea ja uskaltaa elää täysillä. Rakastaa ja jakaa rakkautta. Rakkaus, se on loppujen lopuksi kaikista tärkein asia. Täyttää elämänsä rakkauden teoilla. Joka päivä. Mutta joskus ympäristö ei ymmärrä rakkauden tekoja. 

Ei elämän tarkoituksen etsiminen kovin suuri vaikea asia ole. Sehän on koko meidän ihmiskunnan peruskysymys, miksi elämme. Elämän tarkoituksen etsiminen. Se on ollut aina ja erityisesti nyt monen mielessä, kun korona pistää ihmiset hiljaiseksi. Frank Martela on hieno nuori filosofi, jonka ajatuksia mielelläni kuuntelen ja luen. Usein nuorilla filosofeilla on myös uusia tuoreita ajatuksia. Hän puhuu ja kirjoittaa uusimmassa kirjassaan (Mikä on elämän tarkoitus) elämän tarkoituksesta, jota me lähes kaikki usein mietimme, toiset enemmän ja toiset vähemmän, jotkut eivät ehkä koskaan. Merkityksellinen elämä, siihen me kaikki varmasti pyrimme. Olla tasapainossa itsensä ja muiden kanssa. Elämän merkitys on tehdä itselleen merkityksellisiä asioita siten, että tekee itsensä merkitykselliseksi myös muille ja erityisesti lähellä oleville. Tuo oli mielestäni paras viisaus F. Martelan kirjassa. Eli tee itsestäsi muille tarpeeksi merkityksellinen, vaikka se tuottaisi välillä itsellesi tuskaakin. Elämä on täynnä kysymyksiä, joihin ei ole vastausta. Tärkeää on myös kokea itse, että elää merkityksellistä elämää ja tuntee olevansa tarpeellinen.

 
Olen aina pitänyt filosofiasta ja lukenut muutaman kirjan aiheesta elämäni aikana. Dalai Laman kirja Onnellisuuden taito oli joskus hyvin nuorena  yöpöydälläni.  Hänen ajatuksia luin nuorena silloin tällöin, kun mietin syvällisesti elämääni ja sen tarkoitusta. Yritin opetella nauttimaan pienistä asioista ja pienistä onnen hetkistä. Jossain määrin olen siinä onnistunut. Muinaiset suuret filosofitkin kahlasin läpi ja hyvin paljon samoja teemoja hekin pohtivat aikanaan. Jokainen pohtii sitä, mitä tehtävä kullakin täällä maailmassa on? Syntymä on tietysti usein sattumaa, mutta heti sen jälkeen kaikki on tärkeää, miten kukin meistä elää. Jokainen sekunti elämässä on tärkeää, kuten edesmennyt tuttavani sanoi menehtyessään liian nuorena.

 

Nuorena elämän tarkoitus oli itselläni välillä tosi pahastikin hukassa, kun en tiennyt mitä ihmettä täällä maailmankaikkeudessa oikein teen? Mikä on minun  tehtäväni täällä elämäni aikana? Mitä opiskelisin, mitä tekisin työkseni? Luin kaikkea mahdollista, jopa Karl Marxia isäni kauhuksi. Kun tulee ikää, viisaus ehkä hieman lisääntyy ja huomaa olevansa edes joillekin ja erityisesti omalle perheelle merkityksellinen ihminen. Surullista on huomata ajan kuluessa, kun luuli olevansa joillekin todella tärkeä ja merkityksellinen, niin onkin heille yhtäkkiä täysi nolla ja aivan merkityksetön. Sitä on vaikea hyväksyä. Se tuottaa surua ja ikävää mieltä, mikä ehkä onkin tarkoitus. Ihmiset, joiden luulin joskus olevan tärkeitä, ovat kadonneet elämästäni. Niin kauan kuin olin jollekin pelkästään hyödyksi, olin ehkä vähän merkityksellinen. Voi kun olin niin tyhmä ja hölmö, etten tajunnut, että minua käytetään vain pelkästään hyväksi häikäilemättä.  Niinhän täällä tapahtuu, kiittämättömyys on maailman palkka. Tunnen paljon samanlaisia kohtalotovereita. - Mutta tulee onneksi uusia ihmisiä, uusia paikkoja, uusia harrastuksia, uusia maisemia, uusia ystäviä, uusia sukulaisia, uusia naapureita. Elämä muuttaa koko ajan muotoaan, nytkin - pandemian aikana ja varmaan paljon sen jälkeenkin. Jyvät erottuvat akanoista ajan kuluessa. Timantit hioutuvat. Asiat saavat uudet mittasuhteet.


Maailman lähes kaikki suuret filosofit ovat aina etsineet merkityksellisen elämän tarkoitusta ja päätyneet lähes kaikki samaan lopputulokseen. Elää hyvä elämä ja saada se tuntumaan mielekkäältä. Useimmiten tuo mielekkään elämän kokeminen onnistuu, mutta on hetkiä, kun mikään ei tunnu mielekkäältä, varmaan jokaisella. Joskus on aikaa pysähtyä miettimään, useimmiten ei. Mielekäs elämä on myös sitä, että yrittää koko ajan viisastua, kehittyä ja olla parempi ihminen. Antaa anteeksi, myös niille, joita on vaikea välillä ymmärtää. Hyväntekeväisyydessä kiteytyy elämän tarkoitus, kuten Paolo Coelho yrittää kirjoissaan viestiä.


Elämän tarkoituksen yksi tärkeimpiä asioita on saada arvostusta. Jokainen kaipaa arvostusta, myös se alkoholisoitunut reppana kadulla, köyhä opiskelija, työtön nöyryytetty ihminen. Jokainen meistä on arvostuksensa ansainnut. Jokaisella meistä on hyvät puolemme ja tietysti hyvät, kukaan ei ole täydellinen. Jokainen tekee virheitä ja useimmat haluavat korjata virheensä. 

 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kevät keikkuen tulevi

Kalanruoto kurkussa ambulanssilla sairaalaan!

Ajatuksia tähän aikaan