SOTE-sotkua ja suuttuneita ihmisiä

Sotea on väsätty jo ainakin 15 vuotta, eikä valmista tunnu tulevan, tuskin koskaan tuleekaan tällä menolla. SOTE, siis sosiaali- ja terveysalan suuri uudistusohjelma ei tunnu vain kaikkialla onnistuvan. Vanha 91-vuotias äitini asuu maaseudulla itäisessä Suomen kolkassa ja siellä vaikuttaa Siun Sote. Paljon on hyvää tietysti saatu aikaan, mutta jos hänen, vanhan potilaan kannalta asiaa ajattelee, hän joka ei asu lähellä keskussairaalaa, tulee hänellä monta ongelmaa välillä eteen. 

Tämä kertomani episodi tapahtui muutama viikko sitten, kun olin hänen luonaan taas käymässä. Äitini sai jonkinlaisen heikotuskohtauksen illan suussa. Kutsuttiin ensiapu ennen klo 19 ja iltahoitajakin oli paikalla. Siinä sitten odoteltiin yhdessä ambulanssia ja ensihoitajia, mutta eipä heitä vain kuulunut. Kahden tunnin odotuksen jälkeen klo 22 he sitten saapuivat, kun olivat olleet 130 km:n päässä ja kaikki oman paikkakunnan ambulanssit olivat menossa. Mummia tutkittiin ja annettiin lääkitystä, kun oli hieman lämpöäkin. Olo oli huono ja heikko. Nuoret ensihoitajat tutkivat ja päättivät, että sairaalaan on nyt sitten lähdettävä. Mutta äitini omalta paikkakunnalta loppui juuri vähän aikaa sitten terveyskeskuksen yöpäivystys eli se on nyt sitten se paikkakunnan uusin sote-uudistus! Ei siis yöllä lääkäriä!

Olisi nyt siis lähdettävä yöllä 130 km:n päähän keskussairaalaan, ehdottivat ensihoitajat! Äitini sanoi, että Hän-EI-lähde-yöllä-yhtään-mihinkään-ja piste! Hän ei kestä kipeänä kyyditystä, jonka on jo muutaman kerran kokenut, se muistuttaa häntä, sodan veteraania kuin sodassa olisi yökyydityksessä. Se on liian raskasta, kun koskee sinne ja tänne ja  jokainen töyssy tuntuu. Nuoret ensihoitajat olivat aivan neuvottomia ja soittivat useita puheluita jonnekin. No heille tulikin  siinä yhtäkkiä joku kiireellisempi hälytys ja sitten oli taas mentävä. Ketään ei kuitenkaan, varsinkaan järkevää, voimakastahtoista vanhaakaan ihmistä, voi viedä kotoa väkisin. Ensihoitajat hyvästelivät ja sanoivat, että seuraava oman paikkakunnan ensihoito+ambulanssi tulee puolen tunnin päästä. No, taas odoteltiin. Tulihan se uusi ensihoitoyksikkö klo 23 jälkeen ja sovittiin, että katsotaan tilanne. Lääkitys oli auttanut jo vähän ja kuume laskenut. Nukkumaan mummi selvisi vasta klo 24 jälkeen väsyneenä. - Aamulla äitini meni sitten paikalliseen terveyskeskukseen ja sai siellä hyvää hoitoa, eikä tarvinnut matkata yöllä 130 km:n päähän ja ehkä tulla vielä saman vuorokauden aikana takaisin kotikuntaan taksikyydityksellä. - Mihin on menty tämän uudistuksen kanssa. Sotesuohon ja tosi syvälle. - Jos palvelut pienillä paikkakunnilla vain koko ajan huononevat, se ei palvele enää potilaita eikä ihmisiä. Miten tämä on yleensäkään mahdollista? Olin täysin hämmentynyt, voiko tämä olla edes totta! Ihmisiä kyyditään maakunnassa öiseen aikaan tuhansia kilometrejä. Siellä on outo ralli vailla vertaa. Onko se asiallista? No EI! Sotesota, sitä tämä nyt on!

Rahaa ei tietysti kunnissa ole yöpäivystysten ylläpitoon, mikä on aivan käsittämätöntä. Maakunnassa ajetaan tuhansia kilometrejä takseilla, kun kyyditetään potilaita ympäriinsä päivät yöt. Se on aivan mieletöntä eikä siinä ole järkeä lainkaan vai onko? Potilaat kärsivät todella paljon, varsinkin vanhemmat. Yksittäiseltä ihmiseltä ei kysytä mitään. Kuka olisi tiedustellut, mitä kuntalaiset todella haluavat soteuudistukselta? Kuka tosiaan haluaa, että yöllä ajetaan lääkäriin 130 km:n päähän pienekin vaivan takia. En minä ainakaan. Herätys päättäjät hei!

Lääkärien palkat ovat tällä hetkellä aivan liian suuret, kun kunnilla ei ole varaa palkata edes päivystäviä lääkäreitä. Mitähän Elias Lönnrot, Kajaanin piirilääkärinä ollut 1830-luvulla sanoisi tästä systeemistä? Ahneita! Hoitajat saavat taas aivan liian pientä palkkaa työhönsä nähden ja uupuvat. Lääkärien palkasta voisi hyvinkin siirtää 1000-2000 euroa hoitajille ja saada Sote paremmin toimimaan. Yöpäivystäjät voisivat olla muitakin kuin lääkäreitä, ensihoitajia tai erikoistuneita sairaanhoitajia. Kyllä he pystyisivät antamaan lievemmissä tapauksissa hyvän ensiavun, vakavammat tapaukset tietysti pitäisi ajaa keskussairaalaan.  Sote on taas kerran kohdellut pienten kuntien ihmisiä todella kehnosti. Asia on tietysti toinen, jos sattuu asumaan lähellä keskussairaalaa. Terveisiä siis ministeri Katja Kiurulle ja muille sotesuunnittelijoille! Ihmsiä on muuallakin kuin suurissa kaupungeissa. Vanhat ihmiset ovat ansainneet kunnioituksen ja arvostuksen, eikä heitä voi kohdella miten vain. Yleensä heillä ei ole voimia taistella, ei enää ainakaan tässä sotesodassa. Miten voi olla niin vaikeaa saada hyvin toimivat ratkaisut terveyspuolelle? En ymmärrä! Jossakin on mennyt pahasti metsään!



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kevät keikkuen tulevi

Kalanruoto kurkussa ambulanssilla sairaalaan!

Ajatuksia tähän aikaan