Jouluterapiaa


Tänä armon vuonna 2020 joulun aika on kuin parantavaa terapiaa kauhean pandemian keskellä. Ajatukset ovat ainakin hetken aikaa muualla kuin kurjissa tai ikävissä asioissa. Korona koettelee meitä kaikkia, rajoittaa elämäämme ja masentaa. Liikkuminen tai ihmisten kanssakäyminen on raastavan vaikeaa. Mikään ei ole normaalia ja siksi kotona oleminen on nyt pakollista. Elämistä voi ei voi kuitenkaan lopettaa! Jotain on siis keksittävä ja jouluinen puuhastelu on nyt järkevää. Mökille ja metsään voi aina paeta tätä kamalaa tautia.

Siksipä olen hurahtanut jouluun nyt hyvin ajoissa, jotta saisin ajatukseni muualle kuin kurjiin asioihin. Joulustelu on ainakin minulle parasta terapiaa kaiken tämän hirveän tilanteen keskellä. Onhan niitä joulun vihaajiakin, mutta sopiihan heitäkin maailmaan. Ajatukset lahjojen tekemisestä, pienen tai ison joulun suunnittelusta tekevät mielelle hyvää.  Askarteluissa tai valojen laittelussa mieli on muualla kuin kodin ulkopuolella olevassa pahassa. Joulukortit olen jo tehnyt, lahjatkin olen ostanut lähes kaikki, koristeet on meillä otettu esille, jouluverhot ja liinat on esillä, jouluvalot viritetty ulos ja sisälle, jouluiset asetelmat, jouluhavut ja varvut ovat pihalla tai ikkunalaudoilla.  Olen leiponut joulupullia, tehnyt joulutorttuja, pipareitakin jo monta kertaa. Paras jouluriemu tuli kyllä piparien teosta pikkupoikien eli lastenlasten kanssa, kun koristeltiin lopuksi sokerikuorrutuksella piparit - NAM! Itsekin sain siitä hyvän mielen! Kävin taikomassa maalla vanhalle äidilleni joulun taikaa ja joulupölyä koko taloon ja nurkkiin. Muutama kaunis koriste hänelle teki ihmeen hyvän mielen. 

Meidän takapihan jouluvalaistus vajassa ja puumajassa.

Etupihan  joulukuusi on taas kasvanut liian suureksi. 

Oma perinteemme on joulun ajan karkki-herkkupöytä. Se oli kiva idea, kun lapset olivat vielä kotona. Siitäkin voi tehdä terveellisemmän, jos laittaa pähkinöitä, rusinoita tai kuivattuja hedelmiä. Meidän jouluherkkupöydässä on kuitenkin perinteisiä herkkuja, kuten vihreitä kuulia ja suklaata. Jos lastemme perheet eivät pääse tänä vuonna tulemaan luoksemme, syömme herkut itse tai sitten naapurin lasten kanssa. Joulun ajasta ei ole mitään tietoa, missä olemme, toivottavasti kuitenkin lastemme perheiden kanssa yhdessä eikä vain etäyhteydessä. Mutta kun sekään ei ole nyt  varmaa, niin saatamme matkustaa vanhan äitini luokse maalle. Mikään ei ole varmaa tässä elämämme oudoimmassa kriisitilanteessa.

Jouluperinteitämme ovat olleet joulun ajan konsertit ja yhteislaulutilaisuudet. Nyt niihin tulee sitten täysi muutos. Kirkkoon ei uskalla mennä, joten lauluja pitää itse laulaa ja kuunnella joulumusiikkia kotona. Se saa riittää. Musiikki tuokin oikean  joulumielen. Musiikkia meillä kuunnellaan paljon. Televisiossa on ollut nyt paljon todella hyviä musiikkiohjelmia. Suosikkini on Vain elämää, jossa huippujengi lauloi viimeksi joululauluja vailla vertaistaan! 

Joulun aikaan kuuluu myös olohuoneemme noin neljämetrinen joulukuusi. Pitääkö sekin nyt vaihtaa pienempään vai olla kokonaan hakematta? Perinteitä voi tietysti muuttaa, mutta liika on liikaa. Kauralyhde linnuille on mukava saada ikkunan ääreen, vaikka se tuokin hiiriä autotalliin tai usein sen lyhyeen hotkii suuhunsa jänis tai rusakko yön aikana kurottaessaan syötävää. Onneksi täällä päin eli itäisessä osassa maatamme on lunta ainakin nyt, sekin riitää joulutunnelmaksi näin alkuun.  Joulusta ei kyllä tiedä, onko sitä lunta vai jääkö sekin uneksi. 

Joulumme kuuluvat kaikki perinteiset joulun ruuat. Laatikot, kinkku, riisipuuro, kalat. Tänä vuonna en tarvitse uusia laatikoita, vaan kaivan viimevuotiset pakasteesta! Joka joulu kokeilemme kuitenkin jotain uutta ruokalajia. Jouluvieraat saavat tuoda tullessaan, mitä tahtovat. Kaikki kelpaa meidän joulupöytään. Joulupukki tulee, jos on kilttejä lapsia paikalla. Yleensä niitä on. Tänä vuonna ei tilata vierasta pukkia, vaan se löytyy perhepiiristä tai käy vain nopeasti ikkunan takana näyttäytymässä. 

Voi, kun ihmiset osaisivat suojautua koronalta nyt tosissaan. Selviäisimme joulun ajasta paremmin. Miksi ei ole maksipakkoa kaikkialla, se vähentäisi taudin heti minimiin. Käsienpesu ja maski olisi jokaisen huolehdittava. Kiinassa saatiin tauti kuriin kovin keinoin, miksei meillä länsimaissa? Ovatko ihmiset luovuttaneet vai onko roketeodotus tehnyt vahinkoa? Kun kävimme tänään kauppakeskuksessa heti aamusta, hyvä jos puolet ihmisistä oli laittanut maskia suunsa eteen. - Mielestäni hallitus on tehnyt suuria virheitä alusta asti. Jo keväällä olisi pitänyt tajuta asian vakavuus. Monta virhettä on tehty ja tehdään koko ajan. 

Jouluksi toivon eniten rauhaa ja hyvää mieltä jokaiselle. Tämä on ollut tuskan ja murheen vuosi. Moni on menettänyt läheisiään maapallolla. Välillä on tuntunut, ettei jaksa tätä kaikkea. Jospa ensi vuosi toisi toivoa paremmasta. En odota mitään muuta kuin paluuta normaaliin elämään.  Kuvia tulee myöhemmin lisää...


Takapihamme jouluinen satumaailma. Rakensimme ensin lumiukon, mutta se oli yöllä kadonnut, lähtenyt kai omille teilleen. Tein lumimummon odottelemaan, jospa se ukkokin vielä ilmaantuisi!


Hyvää Joulua ja Onnellisempaa uutta vuotta 2021 kaikille lukijoilleni!




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kevät keikkuen tulevi

Kalanruoto kurkussa ambulanssilla sairaalaan!

Ajatuksia tähän aikaan