Unikot


Kesä on puutarhurin parasta aikaa. Tämä kesä menee nyt kahden leikkaukseni takia lähinnä kukkia ja kasvien kasvua ihaillessa! Tarvitsen nyt aika paljon apua puutarhan hoitoon, kukkien ja kasvihuoneen kasvien kasteluun, kitkemiseen ja ruohon leikkaamiseen. Ison osan töistä tekee mies, mutta onneksi apua saa muualtakin. Pihallani on monia perinteisiä perennoja, jotka olen saanut äidiltäni. Mökillä on  taas mummin vanhoja perennoja ja paljon harvinaisia luonnonkukkia, kuten erilaisia kellokukkia, talvikkeja, jopa kissankäpälää useissa väreissä. Lisäksi käyn välillä äitini suuressa puutarhassa tekemässä aputöitä, mutta tänä vuonna sisarukseni saavat hoitaa työt, minä vaan ihailen upeita vanhan ajan maalaisperennoja. Keväällä ehdin sielläkin sentään jotain tekemään ennen onnettomuuksiani.

Perennoja olen siis perinyt, kuten pionit, kullerot, vuorenkilvet, leimukukat, päivänliljat, idän suurunikot, jotka ovat nyt todella upeita. Idänunikko kestää vain viikon verran, mutta onhan se kaunis. Olen yrittänyt saada sitä villiintymään mökille, mutta se ei vain onnistu helpolla. Idänunikko on vaikea ja oikukas kasvi, meinaa tuhota lähikukat, joten sen paras kasvupaikka olisi niityn laita. Itse kiskon unikon pois melko pian kukkapenkistä, kun se on kukkinut.  Idän unikot ovat alunperin isäni nuorena menehtyneen äidin niittykolmiosta, mummini, jota en ehtinyt koskaan näkemään ja siksi minulle erityisiä ja rakkaita. Jo unikon oranssinpunainen väri on lämmin kesän henkäys alkukesästä. En ihmettele, jos Marimekon menestysbrändi on unikko. Vaikkakin enemmän silkkiunikko. Unikon kukan malli on kerrassaan valloittava. Sade pistää usein kukat matalaksi, mutta sinnikkäästi ne nousevat.


En osaa sanoa, mikä puutarhani kukista on kaunein. Kaikki ovat kaunottaria kukkiessaan. Kukin laji tulee vuorollaan loistoonsa ja siinä sitä riittää katseltavaa keväästä syksyyn. Ensin krookukset, sitten erilaiset liljat ja narsissit, tulppaanit. Kaikkien lajien nimiä en edes muista. Kun omenapuut, syreenit ovat kukassa, tuntuu jo kesältä. Juhannusruusu on ihana keskikesän tuoksuva prinsessa usein juhannuksen aikaan. Sitten tulevat erilaiset päivänliljat, jotka olen myös perinyt äidiltäni. Loppukesän upeita kukkia ovet leimukukat eri väreissä.

Kukilla, puutarhalla ja kasvien hoidolla on monia merkityksiä. Jo kìinalaiset viisaat sanoivat, että vain puutarhan hoito on tärkeää. Kukat hoitavat mieltä, lohduttavat suruissa, auttavat ahdistuksessa. Kun seuraa puutarhan luontoa, unohtuvat huolet. Itse saan voimaa kesän kukista ja luonnosta,  se on kuin lataisi akkuja pimeää kautta varten. Usein myös mietiskelen puutarhassa ja ajattelen elämän merkityksellisyyttä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kevät keikkuen tulevi

Kalanruoto kurkussa ambulanssilla sairaalaan!

Ajatuksia tähän aikaan