Ihmisten puhetaito köyhtyy ja sanavarasto supistuu


(Isäni maalaus noin 10-vuotiaana kotirannastaan)

Kun katsoo ja kuuntelee televisiota, ainoita hyviä puhujia ovat enää uutisten lukijat ja useimmat näyttelijät, jotkut toimittajat. Suuri osa ihmisistä käyttää liikaa sidossanoja, niinkuin, tavallaan, ikäänkuin  tai jopa kaikkia noita sanoja peräkkäin. Sitten käytetään liian suurieleisiä sanoja, kaikki on yhtäkkiä sikakivaa, sairasta, sairaan kivaa, siistiä, mieletöntä (suomeksi järkeä vailla), mahtavaa, huikeaa ja monta muuta ööverisanaa. Eikö normaalit sanat enää riitä? Sitten huomaa, että puhetapa tarttuu, ainakin nuorilla. Sitten on sivistyssanojen käyttö, pitääkö niitä nyt viljellä niin kauheasti vaikuttaakseen sivistyneeltä, kun löytyy suomenkielisiäkin vastineita. 

Kaikein hulluinta on tällä hetkellä nyt tuo hybridi-sanan käyttö! Kaikki on niin niin hybridiä. Ensin autot, sitten tuli hybridikirjat. Antti Heikkinenkin kirjoitti Savossa hybridikirjan eli osa on totta ja osa kuvitelmaa. Nyt tuli vielä hybridityönteko, eli kotona etänä ja välillä toimistolla. Minä olen aivan hybridi-ihminen, toiset geenit tuli isän puolelta ja toiset äidin. Mitähän vielä? Ruoka on hybridiä, osa luomua ja osa ei. Koko maapallo on pelkkä hybridipallo!

Tietysti kieli muttuu koko ajan ja englanninkielestä tulee paljon uusia sanoja, joita kaikkia sanoja me vähän vanhemmat emme aina edes ymmärrä nuorten puheissa. Kuitenkin olisi hyvä, jos suomenkielikin säilyisi ja rikastuisi ihan suomenkielisillä sanoilla. Tottahan sekin vaikuttaa, kun Suomessa puhutaan yhä useampaa kieltä, taitaa olla jo lähes 160 erilaista kieltä ellen väärin muista, joista osaan jonkin verran suomenkielen lisäksi kuutta muuta kieltä. Kirjailijat ja kirjoittajat, toimittajat ja luennoitsijat ovat avainasemassa keksiessään, puhuessaan, kirjoittaessaan uusia sanoja kieltämme rikastuttamaan. Joskus on ihanaa tavata ihmisiä, joiden kieli on todella sujuvaa ja rikasta, kuvailevaa ja hauskaa. Täällä itäisessä osassa maata kyllä joskus tapaa varsin taitavia sanankäyttäjiä, joita on ilo kuunnella. Eivät änkytä tai niinkuttele.  Parhaita sanankäyttäjiä löytyy kansan parista. Puhetaitoa joko on tai sitten ei. Puhumiseen kuuluu myös se toisen kuuntelu, joka sekin on taito sinänsä. 

Tietokonekieli on tietenkin aivan oma maailmansa, jota tavan tallaaja ei aina edes ymmärrä, mutta se onkin ammattisanastoa, jonka alan vain osaajat taitavat. Ammattisanastoa on tietysti joka ammatissa. Mutta erilaisia kuvaavia sanoja kaipaisin kieleemme enemmän kuin suureellista sanastoa tai sidossanaviidakkoa. Jos kaikki on koko ajan sairasta, ei sekään tunnu enää terveeltä. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kevät keikkuen tulevi

Kalanruoto kurkussa ambulanssilla sairaalaan!

Ajatuksia tähän aikaan